Havaların soğumasıyla birlikte aktarlarda kış mesaisi başladı

​Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek, gribal hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşların rağbet gösterdiği aktarlarda yoğunluk yaşanıyor.

Ekleme: 07.12.2021 19:40:11 / Güncelleme: 07.12.2021 19:42:33 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Soğuk kış günlerinin yaklaşmasıyla vücut dirençlerini korumak için vatandaşların bitkisel, doğal ve baharat tüketimini arttırdığı gözlemlendi. Havaların soğuması nedeniyle zencefil, zerdeçal, kuşburnu, ıhlamur çayı ve kış çayları başta olmak üzere diğer bitkisel ürünlere olan ilginin arttığı ifade ediliyor.

Salgının yanı sıra havaların iyice soğumaya başlamasıyla birlikte mevsim değişikliğine bağlı gribal hastalıklar da baş göstermeye başladı. Vatandaşlar gribal hastalıklardan korunmak için soluğu aktarlarda alırken, aktarlar da soğuk havalar ile birlikte işlerinin arttığını belirterek müşterileri için özel hazırladıkları bitkisel ürünleri sunuyor.

Tarihi Üsküdar Çarşısı’ndaki aktarlar, vatandaşların soğuk havalarda hasta olmamak için bitkisel ürünler aldıklarını ve soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara karşı doğal tedavi imkânı sunan aktarları tercih ettiklerini ifade ettiler.

Aktarlar, bitkisel ürünler alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşları uyararak bitkisel ürün alırken taze olmasına ve hangi amaçla kullanılacağına dikkat etmek gerektiğini belirttiler.

Aktarlarda yoğunluğun başladığını ancak ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle geçen senelere göre daha düşük bir artış olduğunu söyleyen Aktar Burak Aras, geçtiğimiz senelere göre alışveriş yapan müşterilerinde azalma, gelen müşterilerin alım gücünde azalma gözlemlediklerini belirtti.

 

Kış mevsimi ve salgın nedeniyle insanların daha çok akciğerleri güçlendiren ürünlere rağbet ettiğini aktaran Aras, kestane balı, kozalak ve zencefilli okaliptüs macunu, çam kozalağı pekmezi ve şurubunun revaçta olduğunu ve bu ürünlerin rağbet görmesinin reklamlardan dolayı olduğunu ifade etti.

Kış çayları rağbet görüyor

Kış çaylarının her kışın vazgeçilmezi olduğunu hatırlatan Aras, "Kış çaylarında her yıl olduğu bir artışta devam ediyor. Kış çayları genel olarak bütün aktarlarda aynıdır. Kış çaylarının içerisinde ne olur? Mesela zencefil, zerdeçal, tarçın bunlar vazgeçilmezleridir. Ihlamur, hibiskus, kuşburnu, portakal ve elma kabuğu gibi C vitamini ağırlıklıdır. Bilindiği gibi hibiskusta ki C vitamini oranı portakaldan, mandalinadan, limondan ve birçok meyveden daha fazladır. Bildiğimiz C vitamini ağırlıklı karışık çaylar, daha çok tavsiye ettiğimiz çaylardır. Çay dışında hazır macunlarda kullanılıyor. Şu süreçte yaklaşık 1-1,5 yıldır udi hindi yağını bağışıklığı güçlendirmek hastalarımız, müşterilerimiz talep ediyorlar." dedi.

Sirkülasyonun çok fazla olduğu yerleri tercih etmek gerekir

Bitkisel ürün alırken güvenilir aktarlardan alışveriş yapmanın önemli olduğunun altını çizen Aras, "Bilindiği gibi bu ürünler kaldıkça bayatlayabilen ürünlerdir. Bunun için sirkülasyonun çok fazla olduğu yerler, Üsküdar gibi yoğun insan akışının olduğu yerlerde ürünlerde bekleme olmaz. Ürünü koyayım 3 ay beklesin olmaz, çok hızlı devir daim olur bundan dolayı böyle yerleri daha çok tercih etmek gerekir. Mahalle aralarında küçük aktarlarda ürünü az alarak bekletmesen satabiliyorsa, tazeliğini koruyabiliyorsa onlardan da alınmasını tavsiye ederiz." şeklinde konuştu.

Aktar Mustafa Polat ise kış aylarının başlamasıyla gribal enfeksiyonlar başladığından ıhlamur, ekinezya, kuşburnu ve C vitamini içeren bitkilerin rağbet gördüğünü söyledi.

Bitki çaylarını bilinçli tüketmek gerekir

Bitkisel ürün alırken ürünün taze olmasına dikkat etmek gerektiğini hatırlatan Polat, "Ürünün bu senenin ürünü olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor. Kişinin rahatsızlığına, hastalığına, şikayetine göre bitkilerin tüketilmesinin ön planda olması gerekiyor. Keyfi olarak değil, keyfi olarak içilebilen çaylarımız var örnek meyve çayları olabilir ama bir rahatsızlık için önüne gelen bitki çayı alınmaması gerekiyor. Gerçekten araştırılarak kullanılması gerekiyor. Örnek veriyorum, karaciğeri için melisa çayı tüketemezsiniz. Enginar tüketebilirsiniz, karahindiba tüketebilirsiniz. Bilinçli tüketimin yanındayız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler