Görme engelleri hafız olmalarına engel olmuyor

Küçükçekmece Çamlıkaltı Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda temel eğitimlerini tamamlayan görme engelli gençler, aldıkları eğitimden sonra hem hafızlık yapıyor hem de fıkıh, hadis, siyer gibi derslerle de kişisel gelişimlerine katkı sunuyor.

Ekleme: 04.12.2021 11:05:13 / Güncelleme: 04.12.2021 11:20:55 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

2012 yılında eğitim faaliyetlerine başlayan ve resmi olarak 2014 yılından bu yana görme engellilere temel dini eğitim, Kur'an-ı Kerim dersi veren 120 yatak kapasiteli Küçükçekmece Çamlıkaltı Yatılı Erkek Kur'an Kursu, yaz kurslarında eğitim alan ve hafızlığa meyilli olan öğrencileri sene içerisinde kademeli olarak eğiterek hafız olmalarını sağlıyor.

Hafızlık eğitiminin yanı sıra, fıkıh, siyer, hadis gibi eğitimler de alan öğrenciler, kurs bünyesinde ayrıca bilgisayar eğitimi de alıyorlar. Brail alfabesi ile okumayı öğrenen gençler, diyanet işleri başkanlığı tarafından basılan ve kurs bünyesinde de basımı gerçekleşen kitap ve Kur'an-ı Kerimleri de rahatça okuyabilme imkânı buluyorlar.

 

Eğitim ile birlikte sosyal aktivitelerden de geri kalmayan öğrenciler, yine kurs bünyesindeki spor salonunda golbol denilen oyunu oynuyor, koşu bantlarında koşu yapıyor ve görme engelliler için özel yapılan satranç ile de satrnaç oynuyorlar. Zaman zaman kültürel faaliyetler içerisinde bulunan gençler, kurs yöneticilerinin desteğiyle İstanbul'da birçok tarihi mekânı gezerek söz konusu mekânlar hakkında da bilgi sahibi oluyorlar.

Yüzde 30'u yabancı ülkelerden öğrencinin bulunduğu kursta görme engelliler için açılan sınıfta 8 farklı ilden 8 öğrenci hafızlık eğitimi alıyor.

Çamlıkaltı Yatılı Erkek Kur'an Kursu Müdürü Sinan Tunç

"Yaz döneminde seçtiğimiz bir kısım görme engelli öğrenciye hafızlık yaptırıyoruz"

Kursta verilen eğitimlerle ilgili İLKHA muhabirine konuşan kurs müdürü Sinan Tunç, "Burası 2012 yılında hizmete açıldı. 120 yatılı öğrenci kapasitesine sahiptir. 2013 yılında görme engellilere yönelik İl Müftülüğü tarafından burada bir Yaz Kur'an Kursu gerçekleştirdik. Hemen ardından da görme engellilere yönelik bir çalışma olmadığını düşünerek 2014 yılında diyanet İşleri başkanlığı bünyesinde burada resmi olarak görme engelli ve hafızlık sınıfı açtık. O günden bugüne her yaz tatilinde Türkiye ve yurt dışından görme engelli öğrencileri toplayıp eğitim veriyoruz. O öğrenciler ve dönem başında başlayan öğrencilerden seçtiklerimizden bir kısmına diyanet müfredatı çerçevesinde Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okuma ve hafızlık yaptırıyoruz. Sonrasında ise kapasitesi olanları Kur'an-ı anlama programı çerçevesinde Kur'an-ı Kerim'i anlamayı da öğretmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda kabartma kitap çıkartıyoruz." dedi.

"Hafızlık imtihanının geçenler kendi ülkelerine eğitmen olarak dönüyor"

Kursta yüzde 30 oranında yabancı öğrencinin de olduğunu söyleyen Tunç, "7 yıldır ağırlığı Sudan'dan olan öğrencileri Küçükçekmece Müftülüğü ile birlikte buraya bir yıllığına getiriyoruz. Burada Türkiye'deki usule göre hafızlık yapıyorlar. Ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen hafızlık imtihanına girerek belgelerini alarak tekrar ülkelerine gönderiyoruz. Burada sadece hafızlık değil, düzen, disiplin ve biraz da Türkçe öğreniyorlar. Bunun ülkemize de çok ciddi katkıları oluyor." diye konuştu.

Kursta Brail Alfabesi ile Kur'an-ı Kerim basılıyor

İl Müftülüğü ile birlikte görme engelliler için önce Brail Alfabesiyle kitap basan küçük bir makine aldıklarını ardından işi daha ileriye taşıyarak Kur'an-ı Kerim basıp tüm ilçelere göndermeye başladıklarını vurgulayan Tunç, çevre illerden ihtiyacı olup Kur'an-ı Kerim isteyenlere de ücretsiz bir şekilde gönderdiklerini ifade etti.

"4 yıllık eğitimle ilahiyat fakültesindeki öğrencilerin seviyesine ulaşıyorlar"

Öğrencilerin yüzünden Kur'an-ı Kerim okumaya başladıktan 5-6 ay sonra hafızlık yapmaya uygun hale geldiğini belirten Tunç, "Yüzüne ve hafızlık toplamda 3 sene sürüyor. Bu sene bizim de içerisinde olduğumuz toplamda 66 kursta pilot uygulaması yapılan Kur'an-ı anlama dersi veriliyor. Önceden öğrenci hıfzettiğini anlamıyordu. Elindeki kıymetin farkında değildi. Şimdi anlamaya, öğrenmeye çalışıyorlar. Daha sonra da 3 senelik 'İslami İlimler' diye ilave bir program var. Bu programı bitiren öğrenci yaklaşık olarak bir ilahiyat mezunu kadar bilgi sahibi oluyor. 4 yıllık Arapça programından sonra bir din görevlisi olarak cemaatin önüne geçtiğinde rahatlıkla hem kendisini ifade edebilir hem de anlatması gerekenleri bilecek seviyede olur. O noktadan sonra ilahiyata da gitse bir üst seviye dersleri rahatlıkla vermiş olacak." şeklinde konuştu.

Görme Engelliler Temel Eğitim Sınıfı Belletmeni Ali duman

2,5 yıldır kursta görme engellilere öğretmenlik yapan ve kendisi de görme engelli olan Ali Duman, "2,5 yıldır diyanet bünyesinde arkadaşlara hizmet vermeye çalışıyoruz. Daha önce Sudanlı arkadaşlarımızı okuttuk. Bu sene burada 8 kıymetli arkadaşımız var. Bunlarla yüzüne okuyoruz. Yüzüne okuma öğrendikten sonra hafızlığa yatkın olanlara hafızlık yaptırıyoruz. Bu projeye çok önem veriyoruz. Çünkü bu arkadaşlarımızın hayata atılması için bu projenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

"Öğrencileri yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre yönlendirerek bir nevi rehberlik yapıyoruz"

2014 yılından bu yana 160 görme engellinin kursta eğitim gördüğünü belirten Duman, "160 kardeşimizden 11'i burada hafızlığını bitirdi, Arapça okudu. Diyanette, Sağlık Bakanlığında, Milli Eğitim Bakanlığında görev alan arkadaşlarımız oldu. Herkes hafız olacak diye de bir şey yok. İsteyen arkadaşımız hafızlık yapıyor istemeyen farklı bir iş yapıyor. Farklı alanda yeteneği olan arkadaşlarımızı oraya yönlendiriyoruz. Edebiyata, şiire yatkınlığı olanlar burada temel dini eğitimlerini aldıktan sonra üniversite okumaları için destek oluyoruz. Burada arkadaşlarımıza bir nevi rehberlik yapıyoruz." diye konuştu.

"Eğitimin yanında sosyal ve kültürel faaliyetler de yaptırıyoruz"

Kursta sadece Kur'an-ı Kerim dersi verilmediğini, siyer, fıkıh, ahlak, ibadet, talim gibi dersler verildiğini, aynı zamanda sosyal aktiviteler de yapıldığını hatırlatan Duman, "Sosyal faaliyetler kapsamında görme engellilerin golbol dedikleri bir oyunu spor salonunda oynuyorlar. Ayrıca satranç oynuyor, bilgisayar öğreniyorlar. Spor salonunda koşu bantlarımız var. Orada sosyal etkinlikler yapıyoruz. Aynı zamanda gezilerimiz oluyor. İstanbul'un çeşitli tarihi yerlerine geziler yapıyoruz. Arkadaşlarımız burada hem dini yönden hem de sosyal yönden gelişmelerini sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Abdüsselam Güzeç

"Hedefim hafız olup görme engellilere ders vermek"

Diyarbakır Silvan'da ağabeyinin araştırması sonucunda kursa geldiğini söyleyen Abdüsselam Güzeç, "Hedefim, hafız olduğum zaman kendi bölgemde buluna görme engelli ağabeylerime ablalarıma yetiştirmektir. 3 ay önce buraya geldim ve 30'uncu cüzü ezberledim. Daha önce Diyarbakır'da Musa Salim Söyler adında bir hocamızdan eğitim aldım. Buraya gelince zorluk çekmedim." dedi.

Furkan Ok

"Kur'an-ı Kerim okumamızı geliştirirken hadis ve siyer dersleri de görüyoruz"

Kursa Yalova'dan gelen Furkan Ok ise, "Yalova'da bir ay kabartma eğitim aldım. Kur'an-ı Kerim'e heves edince araştırmalarım sonucunda burayı bulup geldim ve hafız olmak istiyorum. 2 aydır buradayım ve 30'uncü cüzü ezberledim. Kur'an-ı Kerim okumamızı geliştirirken hadis ve siyer dersleri de görüyoruz. Hedefim en iyi şekilde eğitim alıp Arapça da öğrendikten sonra hayata atılmaktır." diye konuştu

Eray Övün

"Babam hafız olmamı istiyordu"

Manisa'dan gelen Eray Övün, "Bu kursa babamın araştırmaları sayesinde geldim. Babam hafız olmamı istiyordu. 3 aydır buradayım ve ben de 30'uncu cüzü ezberledim. Hedefim hafız olup benden sonra gelecek olanları yetiştirmektir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler