Finlandiya polisi: İlk "aşırı sağ" tehdidini ortaya çıkardık

Finlandiya polisi, ülkede "aşırı sağcı terörden" kaynaklanan ilk tehdit vakasını ortaya çıkardıklarını duyurdu.

Ekleme: 04.12.2021 10:50:09 / Güncelleme: 04.12.2021 10:50:09 / Güncel
Destek için 

Finlandiya'nın güneybatısındaki Kankaanpaa kentinde bu hafta başlarında 20'li yaşlarındaki 5 kişi, bir "terör eylemi" planladıkları iddiasıyla tutuklandı.

Grubun, binalarında çok sayıda ateşli silah ve patlayıcının bulunduğu Aralık 2019'dan beri polis takibi altında olduğu belirtildi.

Güneybatı Finlandiya Polis Dedektifi Toni Sjoblom, Pori'de düzenlediği basın toplantısında, grubun terör eylemleriyle çağdaş toplumun çöküşünü hızlandırmayı amaçlayan "ivmecilik" olarak bilinen sağcı bir ideolojiye sahip olduğunu söyledi.

Sjoblom, grubun ne tür bir hedefe saldırmayı planladığı hakkında bilgi vermedi.

Finlandiya Güvenlik İstihbarat Servisinden (SUPO) Eero Pietila ise, basın toplantısında grubun Finlandiya'daki sağcı terör tehdidinin somut bir örneği olduğunu söyledi.

Ülkedeki terör tehdidi seviyesinin yükseltilmesine gerek duyulmadığı, grubun halk için bir tehlike oluşturmadığı ifade edildi.

Şüphelilerden bazılarını tanıyan Kankaanpaa sakinleri yerel basına, birinin "dazlak" ve diğer ikisinin "neo-Naziler" olarak bilindiğini söyledi.

2017'de Finlandiya bir bıçaklı saldırı yaşadı. Güneybatıdaki Turku kentindeki bir pazarda Fas asıllı bir kişi, on kişiyi bıçakla yaralamış ve 2 kişi ölmüştü. Bunun ardından Finlandiya'da ilk kez bir suç, kanunen "terör saldırısı" olarak sınıflandırılmıştı. (İLKHA)