Engelli olsun olmasın her insan eşref-i mahlukat olarak yaratılmıştır

Elâzığ'ın Palu ilçesinde, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir program düzenlendi.

Ekleme: 03.12.2021 14:20:45 / Güncelleme: 03.12.2021 14:24:55 / Güncel / Elazığ Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Dünya Engelliler Gününe özel düzenlenen program; Kovancılar Sosyal Hizmetler Müdürlüğü organizesinde Palu Halk Kütüphanesinde gerçekleştirildi.

Kovancılar Sosyal Hizmetler Müdürü Ümit Özpolat programda yaptığı konuşmada, engellilere yönelik İslam dininde güçlü vurguların olduğuna dikkat çekti.

 

İslam inancında engellilere çok ciddi önem verildiğini dile getiren Özpolat, engelli olsun olmasın tüm insanların eşref-i mahlukat olarak yaratıldığını söyledi.

Kovancılar Sosyal Hizmetler Müdürü Ümit Özpolat

Engellilere yardım etmenin dini bir vecibe olduğunu belirten Özpolat; "Engelli bir kardeşimizin gören gözü olmalıyız. Eğer bunu yapamıyorsak orada bir eksiklik vardır. Hazreti Peygamber'in ifadesi ile 'Günah olarak bu günah bir insana yeter.' Aynı şekilde bir kardeşimizin ayaklarında bir sorun varsa, Allah onu eksik yaratmışsa ya da bir hastalık dolayıyla yürüyemiyorsa onun ayakları biz olmalıyız. Allah bizleri eşref-i mahlukat olarak yaratmış. Bizler kâinatın en önemli varlıklarıyız. Engelli bir kardeşimizin dediği gibi 'Biz sadece farklıyız.' Bir külçe altının yarım kilosunu veya bir kilosunu alsanız o altın altınlık özelliğini kaybeder mi? Etmez… Aynı şekilde gümüş, yakut, pırlanta için de bu böyledir.  İnsan da aynen bunun gibi yeri gelir zihnimizde, düşünmede, yürümede, bedende eksiklik olur ama şunu bilmeliyiz, bu noktada engel yoktur. Nasıl altının altınlığında eksiklik olmuyorsa, insanın da eşref-i mahlukat olmasında bir eksiklik söz konusu değildir ve söz konusu da olmayacaktır." dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Elâzığ Şube Başkanı Metin Fırat

Türkiye Sakatlar Derneği Elâzığ Şube Başkanı Metin Fırat, kendisinin de yürüme noktasında engelli olduğunu, engelsiz sınavı ile 2014 yılında devlet memuru olduğunu belirterek yaşadıkları zorlukları anlattı.

Fırat, "Engelli demek önündeki engelleri kaldırmak demektir. Şu an salona bakıyorum bir tek tekerlekli sandalye göremiyorum. Tekerlekli sandalye dışarı niye çıkmaz? Çünkü soğuktur, önünde engel vardır, kardır, yağmurdur. Özellikle bir yeri inşa ederken engellileri düşünerek yapmalıyız. 'Bu yaptığımız yapıda tekerlekli sandalyede olan engelli kardeşim çıkabiliyor mu?' diye düşünmeliyiz. Bir apartman inşa ediyorlar bakıyorsun engelli rampası yok. Ben bu konferans salonuna geldiğim zaman asansör ve rampası olduğu için çok rahat geldim. Ama bazı apartmanlara çıkamıyorsun. Bizim dernek gönüllülerimizden olan bazı kişiler, 4'üncü katta oturduğu ve asansör olmadığı için anne veya babasının sırtında aşağı iniyor. Bazı arkadaşlarımız da 'Sadece tıraştan tıraşa dışarı çıkabiliyorum. Berbere gittiğim zaman annem beni indiriyor.' diyor. Biz bunları göremiyoruz veya yok diye görüyoruz. Ama biz de varız. Bir yer inşa ederken lütfen bunlara dikkat edelim." diye konuştu.

Kovancılar İŞKUR Müdürü Erhan Demirel ise engelliler için devletin yapmış olduğu hibe desteği konusunda bilgilendirme konuşmasının ardından program sona erdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler