Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 198 ülkeye ihracat

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2021’in ilk 11 ayında bölgeden 198 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi.

Ekleme: 02.12.2021 17:30:19 / Güncelleme: 02.12.2021 17:31:55 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), kasım ayı bölge ihracatına ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı.

Geride bıraktığımız ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi yeni bir rekora imza attı. Bölge, bir önceki yılın kasım ayına göre ihracatını yüzde 29 oranında artırarak 1 milyar 97 milyon 100 bin dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif şehri Gaziantep için yüzde 28'lik artış ile 904 milyon 680 bin dolarlık ihracat kayda alınırken, şehir tüm zamanların en yüksek kasım ayı ihracatına imza attı.

Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Bölgemizden yine tarihi bir rekor geldi. Güneydoğu, tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Bu gurur verici tablonun mimarı Bölge ihracatçılarımızı gönülden kutluyorum.” diye konuştu.

Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarihi bir rekor kırdığını belirterek, ihracat rakamının gurur verici olduğunu ifade etti.

Bölgedeki ihracatçı sayısının her geçen gün arttığını belirten Kileci, 2021 yılı ocak-kasım dönemi ihracat rakamlarını da paylaştı.

“Bölgemizdeki ihracatçı sayısı her geçen gün artıyor”

2021 yılının ocak-kasım döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29'luk artışla 10 milyar 606 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiğini bildiren Kileci, “Aynı dönemde Gaziantep’te 9 milyar 127 milyon dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde 30 oranında artırdı. Bölgemiz, kasım ayı boyunca 2 bin 594 firmayla ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep'ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 806 olarak hesaplandı. Bu rakamlarla, ihracatçı sayısı bakımından bölgemiz ve Gaziantep için tüm zamanların en yüksek ayı olmuştur. Ayrıca 2021 Kasım ayında 95 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Bölgemizdeki ihracatçı sayısı her geçen gün artıyor.” diye konuştu.

“Irak, ABD ve Suriye ilk üçte yer almaya devam ediyor”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 38,2 payla ilk sırada yer aldığını belirten Kileci, “AB ülkeleri yüzde 18,3 payla ikinci ve Amerika ülkeleri ise yüzde 14,4 payla üçüncü sırada bulunuyor. 2021'in ocak-kasım ayları arasında toplam 198 ülkeye ihracat yapıldı. Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Mısır ve Libya bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” ifadelerini kullandı.

Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri ile diğer gıda müstahzarlarının yer aldığını bildirdi.

Gaziantep 5'inciliği koruyor

Gaziantep’in Ocak-Kasım 2021 dönemindeki 9 milyar 127 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştiren 5’inci ili olmayı sürdürdüğünü belirten Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep'in yüzde 139,8'lik seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurguladı.

Gaziantep'ten en çok ihraç edilen ürünlerin ise tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade eden Kileci, Kahramanmaraş'ın 136,4 milyon dolar, Mardin'in 105,5 milyon dolar, Malatya'nın 47,1 milyon dolar, Diyarbakır'ın 26,6 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 15,6 milyon dolar, Kilis'in 8 milyon dolar ve Adıyaman'ın 6,6 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini aktardı.

Gaziantep ihracatta 10 milyar dolar hedefine ilerliyor

10 milyar dolarlık ihracat hedefine adım adım ilerleyen Gaziantep, kasım ayında 904 milyon 736 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

Kasım ayı ihracatıyla bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 27,5 artıran Gaziantep, ocak ve kasım ayı döneminde 9,1 milyar dolarlık ihracat ile en fazla ihracat yapan 5’inci kent oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, “2021 yılını 10 milyar dolarlık ihracatla kapatacağımıza inanıyorum. İhracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve emektar çalışanları her hal ve şarta üretmeye ve satmaya gayret ediyorlar. Bu başarıda imzası olan herkesi tebrik ediyorum.” dedi.

“Pek çok girdinin dövize endeksli olması maliyetleri yükseltiyor”

Gaziantep’in, Türkiye’nin ihracatla büyüme modeline en fazla katkı sunan şehirlerden biri olduğuna vurgu yapan Yıldırım şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dış ticaret fazlası veren Gaziantep’in ihracattaki bu artış ivmesini devam ettirmesi için ihracatçılarımız elinden geleni yapıyor. Var gücümüzle yılı 10 milyar dolar ihracat ile kapatmaya çalışıyoruz.  Ancak yüksek kur ülkeye döviz girdisi sağlasa da hammadde, enerji, lojistik başta olmak üzere pek çok girdinin dövize endeksli olması maliyetleri yükseltiyor. Daha öngörülebilir bir ekonomik iklim ve daha stabil bir kur ihracat artışımızın sürdürülebilirliği için önem arz etmektedir.”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep'in kasım ayı ihracatının 904 milyon 737 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade eti.

Ünverdi, ihracat rakamlarının geçen yılın kasım ayına oranla yüzde 27,7 oranında arttığını bildirerek, Gaziantep’in ocak-kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,6 artışla 9 milyar 128 milyon 60 bin dolar ihracata ulaştığını ve Türkiye genelinde 5’inci sıradaki yerini koruduğunu kaydetti.

“Şehrimiz sanayisinin çarkları giderek daha hızlı dönmekte”

Covid-19 salgınının neden olduğu olumsuzlukların etkilerine rağmen ihracat rakamlarının Türkiye ve Gaziantep bazında yeni başarılar göstermeye devam ettiğini belirten Ünverdi, “Birçok alanda öncü olan şehrimiz sanayisinin çarkları giderek daha hızlı dönmekte, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız özveri ile çalışarak, daha fazla üretmek ve istihdam oluşturmak için ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar. Bu sayede gazi şehrimizin kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,7 oranında artarak toplam 904 milyon 737 bin dolar olarak gerçekleşti. Şehrimiz ayrıca büyük bir başarı örneği daha göstererek bu yılın ocak-kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 29,6 artışla 9 milyar 128 milyon 60 bin dolar ihracat rakamını yakaladı. Şehrimiz açısından gurur verici olan bu seviyelere ulaşmak güç birliği ve ortak akıl ile yapılan çalışmaların bir sonucudur. Bu rakamlara ulaşılmasında büyük emekleri olan, canla başla çalışan sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı, çalışanlarımızı ve emeği olan herkesi kutluyorum. Gaziantep Sanayi Odası olarak ihracat çarkındaki katkımızı daha da artırmak, bu yolda firmalarımızı daha güçlendirmek ve rekabetçiliklerini artırmak adına kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. (İLKHA)