Bölgenin tanınmış alimlerinden Molla Musa Celalî vefat etti

Ağrı'nın yetiştirmiş olduğu önemli ilim adamlarından ve bölgenin tanınmış alimlerinden Molla Musa Geçit (Molla Musa Celalî) vefat etti.

Ekleme: 30.11.2021 18:30:14 / Güncelleme: 30.11.2021 18:33:28 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için 

Bir süre önce yakalandığı Coronavirus (Covid-19) hastalığı nedeni ile tedavi gören Molla Musa Geçit, (Molla Musa Celalî) Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vefat etti.

Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen cenaze işlemlerinin ardından defnedilmek üzere ikamet ettiği ve eğitim verdiği Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine götürüldü.

Molla Musa Geçit (Molla Musa Celalî) kimdir?

1938 yılında Doğubayazıt ilçesine bağlı Telçeker (Sûbhan) köyünde dünyaya gelen Molla Musa Celalî 1950 yılında Muş ilinin Bulanık ilçesine bağlı Tırtop köyünde; Molla Muhammed Sadık'ın kardeşi olan meşhur Molla Reşit'in yanında eğitim hayatına başladı.

1951-1952 yıllarında Iğdır'da Hoşhaber İmamı Halife İbrahim'in yanında eğitimine devam etti. Değişik medreselerde meşhur bazı büyük âlimlerin yanında ders almaya devam eden Molla Musa bu hocaları arasında Abdurrahman Dürre, Molla İbrahim Eğdadi (yıl 1953-1954), Şeyh Yahya Çuğreşi'nin oğlu Şeyh Abdurrahim, Molla Şemsettin ve Seyyid Abdulvehhab Dırzbini gibi âlimler yer almaktadır.

Molla Muhyiddin el Havilî'nin yanında medreselerde okutulan diğer kitaplardan okuyarak medrese eğitimini tamamladı. Baykanlı olan bu hocasından genel ilmi icazetini aldı. 1957 yılında birçok köyde ve Doğubayazıt'ın diğer köylerinde talebe yetiştirerek ders vermeye başladı. Daha sonra 1961 senesinde askerlik görevini Mardin'de iki buçuk yıl yaptı. Askerlikten sonra 4 yıl çeşitli köylerde imamlık yaptı.

Şeyh Ahmed-i Hani hazretleri eğitim modelinden beslenen Molla Musa, eğitim hayatında bu model üzerine çalışmalarını sürdürdü.

1996'da Doğubayazıt’ta İslami bir medrese tesis etti. Bu medrese tedris görevi dışında başka sosyal faaliyetlerde yürütüldü. Seyda Molla Musa, 40 ciltten fazla Arapça, Türkçe, Kürtçe esere imza atmıştır. Hemen hemen tüm dinî ilimlerde eser telif etmiştir. 7 çocuk babası Molla Musa Arapça, Farsça, Türkçe ve Kürtçe dilini iyi derecede bilmektedir.  (İLKHA)







İlgili Haberler