İTTİHAD üyesi Molla Yalçın: "Fırsatçılık yapmak caiz değildir"

​İslam'da karaborsacılığın haram olduğunu belirten İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Abdulkuddüs Yalçın, dövizde yaşanan artışı ve piyasalardaki dalgalanmayı fırsata çevirmenin insani olmadığını söyledi.

Ekleme: 30.11.2021 13:25:08 / Güncelleme: 30.11.2021 15:59:45 / Ekonomi / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son zamanlarda döviz ve altın piyasasındaki dalgalanmalardan sonra başta gıda olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde fiyatlar orantısız şekilde arttı. Piyasadaki hareketlenmeyi fırsat bilen bazı sektörlerin halkı zor durumda bırakacak şekilde mal stoklayarak karaborsacılık yapmayı amaçladığı görülüyor.

Özelikle temel gıda sektörlerinde halkın ihtiyacını karşılamaktan ziyade mal stoklayıp ileri zamanlarda yüksek fiyata satma yönteminin İslami olmadığını belirten İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Abdulkuddüs Yalçın, İslam'da karaborsacılığın haram olduğunu söyledi.

Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 'Sizden biriniz kendisi için sevdiğini Müslüman kardeşine istemedikçe mümin olamaz' hadisi şerifiyle İslam dininin yardımlaşma dini olduğunu hatırlatan Yalçın, kişinin kendi menfaati için istediğinin diğer Müslümanlar için de istemesi gerektiğinin altını çizdi.

"İnsanların ihtiyaç duyduğu malı 40 gün stoklayanın Allah ile bağlantısı kesilmiştir"

Yalçın, "Şükür ki İslami bir toplumda, Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Böylelikle buradaki her insan kendisinin Müslüman olduğunu söylüyor, bizde inanıyoruz. Fakat son günlerde bakıyoruz ki bu bazı fiyat değişmeleri, ondan sonra pahalılaşma, dövizin ve altının yükselmesini bahane ederek bazı insanlar durumu fırsat bilerek malını daha çok pahalılaştırma, daha fazla kar elde etme amacıyla çeşitli hilelere başvuruyor. Kimi malını stok ediyor, satmak istemiyor ve kimisi üzerine yüzde 100-200 fiyat arttırıyor. Bütün bunlar İslamin istemediği durumlardır." ifadelerini kullandı.

Mal stoklayıp daha çok pahalı olmasını isteyerek ürünü piyasaya sürmemenin kara borsacılığa girdiğini belirten Yalçın, "Peygamberimiz, imam Müslim'in rivayet ettiği hadisi şerifte, 'Kara borsacılık yapan yanlış yapmıştır. Günahkardır, ancak günahkâr insan kara borsacılık yapar.' buyurmuştur. Hatta başka bir hadiste, 40 gün boyunca özelikle insanların ihtiyaç duyduğu gıda maddelerini stoklayan, saklayıp ve piyasaya sürmeyen insanın Allah ile bağlantısının kesildiği yönünde ciddi bir ifade vardır." şeklinde konuştu.

"Müslümanım diyen bir insanın bu tür şeylerden uzak durması lazım"

"Kara borsacılık yapan lanetlenmiştir" hadisiyle konuşmasına devam eden Yalçın, stoklama yaparak malı piyasadan koparmanın ya da kat kat fiyat artırmanın İslam'ın istemediği ve Müslümanların yapmaması gerektiği bir durum olduğunu söyledi.

Bu tür girişimde bulunanların empati kurması gerektiğine vurgu yapan Yalçın, "Birbirimize merhamet edeceğiz ki Allah'ta bize merhamet etsin. Bize nasıl muamele yapılmasını istiyorsak aynı şeyi Müslüman kardeşlerimizle paylaşmamız ve fırsatçılık yapmamamız gerekiyor. Müslümanlara verilen zarar aynısı kendisine döneceğinden dolayı fırsatçılık yapan aslında kendine zarar etmiş olur. İslam dininin bir kuralı vardır. 'Zarar vermek yok, zarara zarar karşılık vermekte yoktur.' Dolayısıyla bunlar haramdır ve caiz değildir. 'Müslümanım' diyen bir insanın bu tür şeylerden uzak durması lazım, eğer yapmışsa da tevbe-i istiğfar yapması lazım. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar