30 Kasım’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;
809: Abbasî Hanedanı’nın meşhur halifesi Harun Reşid, Ali Ez-Zebun tarafından hücuma uğrayıp gözlerinden yara aldı ve bu suikasttan bir gün sonra, yaraları dolayısıyla hayatını kaybetti.
1534: Kanuni Sultan Süleyman, Abbasîler’in eski hilafet merkezi olan Bağdat şehrine büyük bir törenle girdi. Bağdat’ta dört ay kadar kalan Kanuni, ilk iş olarak Hanefi mezhebinin kurucusu kabul edilen İmam Hanife’nin kabrini ziyaret ederek; çinilerle süslü bir türbe ve cami yapılmasını emretti. Şiilerin etkisi altında olan Irak’ta Kanuni’nin Ehl-i Sünnet mezhebinin büyük imamını ziyaret etmesi siyasi bir manevra olarak değerlendirilmiştir.
1840: Napolyon Bonapart’ın cesedi Saint Helena (Seynt Helena) Adası’ndan Paris’e getirildi.
1925: Tekke ve zaviyelerle, türbelerin kapatılmasına; türbedarlıklarla birtakım unvanların yasaklanmasına ve kaldırılmasına dair kanun ile salahiyetsiz sarık ve İslami kıyafet taşıyanların cezalandırılmasına ilişkin kanun kabul edildi.
1979: Kurumlaşmış Irk Ayrımcılığı Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Uluslararası Sözleşmesi kabul edildi. Türkiye sözleşmeyi onaylamadı. Özellikle Kürtlerle ilgili olarak ırkçı politikaların yürütüldüğü Türkiye’nin bu sözleşmeyi onaylaması bir yana, 1980 Darbesi’nin ardından bu yöndeki politikalarını daha da derinleştiriyordu.
1993: Milli Eğitim Bakanlığı, Ermeni İlkokullarında Ermenice dersi dışındaki bütün derslerin Türkçe yapılması zorunluluğunu getirdi. İnsan hakları ve etnik haklar konusunda gittikçe keskinleşen Türkiye, bu adımı bir yandan dünya çapında yükselen Ermeni muhalefete bir cevap olarak, diğer yandan da Kürtçe eğitimin yolunu tamamen kapatma niyetiyle atmaktaydı.
2007: İstanbul-Isparta seferini yapmakta olan, Atlasjet Havayolları’na ait MD-83 tipi yolcu uçağı, Isparta’nın Çukurören ve Kılıç köyleri arasında kalan Türbetepe mevkiinde düştü. Uçakta bulunan, 50 yolcu ve 7 mürettebattan kurtulan olmadı. Uçakta Tübitak Araştırma-Geliştirme Departmanı’nda çalışan bilim adamlarının da olması, gözleri sabotaj ihtimali üzerine çevirdi.
2012: Mustazaflar Hareketi’nin öncülüğünü yaptığı partinin ismi “Hür Dava Partisi” kısa adıyla da HÜDA PAR olarak kararlaştırıldı.
2012: Birleşmiş Milletler, Filistin’in BM’deki ‘gözlemci kuruluş’ statüsünün, ‘üye olmayan gözlemci devlet’ statüsüne yükseltilmesini oyladı. Filistin’in başvurusu, ABD’nin karşı koymasına rağmen, 138 evet oyuyla kabul edildi.