7'inci Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali ödül gecesi ile son buldu

Dünyanın birçok ülkesinden farklı dallarda yüzlerce filmin yarıştığı '7'inci Âlemlere Rahmet Kısa Film Festivali, düzenlenen gala ve ödül gecesiyle nihayete erdi.

Ekleme: 28.11.2021 00:35:11 / Güncelleme: 28.11.2021 05:05:01 / Kültür & Sanat / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa, Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Siyer Vakfı Kurucusu Araştırmacı Yazar Muhammed Emin Yıldırım, Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya, sinema camiasından çok sayıda senarist, yönetmen, yapımcı ve festivalde yarışan çok sayıda yarışmacı ile sinemaseverler katıldı.

 

6 yıl boyunca "Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması" olarak yoluna devam eden kısa film yarışması, bu yıl uluslararası bir boyuta taşınarak "7'inci Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali" olarak yoluna devam etti. Daha önce Hassan bin sabit Sinema Akademisi adı altında düzenlenen festivali, sene içerisinde kuruluşu ilan edilen Fidan Sanat Vakfı bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Ünlü Santur Sanatçısı Sedat Anar'ın naat ve kasideleriyle başlayan programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Fidan Sanat Vakfı Genel Koordinatörü Cemil Nazlı, "7 aydır çok hummalı bir çalışma var. Özellikle son bir buçuk ayı neredeyse gece gündüz demeden devam eden bir çalışma. Günün sonunda sanatla sinema ile birbirinden önemli mesajları içeren etkinliklerle güzel bir festivali efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) adına gerçekleştirdiğimiz bu festivali sağ selamet bitirmiş olmanın yorgunluğunu, mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

"Yaşamak ile konuşmak yer değiştirince tüketen bir toplum olmaya başladık"

Siyer Vakfı Kurucusu Araştırmacı Yazar Muhammed Emin Yıldırım, "Böyle bir ortamda çok söze gerek yok. Aslında sözü, kardeşlerimiz kameraları, kabiliyetleri, ortaya koydukları filmlerle söylüyorlar. Ancak bu kadar dert sahibi insanı bir arada görünce bir kaç söz söylemek isterim. Âlemlere rahmet olan kutlu nebi Hirâ Dağı'nda tek başına bir yolculuğa başladı. 23 yılın sonunda o yolculuğu Hazreti Aişe annemizin odasında nihayete erdirdi. Tek başına başladığı nübüvvet hikâyesinde çok şeyler söyledi ve arkasında büyük bir miras bıraktı. Ondan sonra gelenler aldıkları mirası çok güzel ürettiler. Onlar az konuşup çok yaşadıkları için ilimde, bilimde, sanatta, felsefede, edebiyatta insanlığa inanılmaz bir birikim verdiler. İnsanlığın o güne kadar oluşturduğu değere çok farklı bir değer katarak bambaşka noktalara taşıdılar. Sonra âlemlere rahmet olan nebiye iman ettiğini iddia eden insanlar arasında bir şeyler yaşandı. Ardından çok konuşan ama az üreten bir nesil ortaya çıktı. Herhalde biz de o neslin içinden olanlarız. Ne zaman ki, yaşamak ile konuşmak yer değiştirdi o zaman üreten değil tüketen olduk. Hâlâ da tüketmeye devam ediyoruz." diye konuştu.

"İnşallah yeniden asli kodlarımıza dönerek az konuşacağız ama çok iş yapacağız"

Yıldırım, "Yaşı benim gibi 40'ın üstünde olanlar dönüp dolaşıp gençleri eleştirerek ayar vermeye çalışıyorlar. Biz çok mu iyiyiz ki gençlere ayar veriyoruz? Sanki çok iyiyiz de gençlere bizim gibi iyi olun diyoruz. Çok konuştuğumuz için az yaşıyoruz. Onun için yapılan bu çalışmaları önemsiyorum. İnşallah yeniden asli kodlarımıza döneceğiz. Az konuşacağız ama çok iş yapacağız. Çok güzel değerler ortaya koyacağız. Sırtımızı tasladığımı o medeniyet ve o medeniyetimizin muallimi olan âlemlere rahmet kutlu elçinin cihana bıraktığı mesajları mahrum yüreklere duyurmak adına elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız. Allah bu yolda gayret gösteren tüm kardeşlerimin yar ve yardımcısı olsun." şeklinde konuştu.

Kültür denilince ilk olarak sinemanın akla geldiğini söyleyen Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, 152 ülkede yayımlanan Türk sineması ile kültür, değer, inanç ve değerlerin sinema yoluyla aktarıldığını, bunun için kültür bakanlığının en önemli işlerinden birisinin de festivaller olduğunu ifade etti.

Festivalde finale kalarak ödül almaya hak kazanan sinemacıların isim listesi şu şekilde açıklandı:

Ulusal en iyi belgesel "Tülütabaklar" Yasin Öztürk

Ulusal en iyi kurmaca "Bir Nehir Kıyısında" Muhammed Furkan Daşbilek

Uluslararası Jüri Özel ödülü "Rawyha's Safe Haven" Mohmed Fathi

Uluslararası en iyi animasyon "Good Wolf" Natallia Darvina

Uluslararası en iyi belgesel "Meerman" Aıkol Nurlanbek Uulu

Uluslararası en iyi kurmaca "Flowers for you" Ignat Bagirov

Son taslak senaryo geliştirme finalistleri

Eser-Davron Tadjıev

Karayazı-Ahmet Duvar

Bir dolap tozlu uzay elbisesi-Ahmet Faruk Arslan

Kısa Film yapım destek finalistleri

Karatavuk-Zeynep İncetekin

654 gram-Ömer Dişbudak

Geyik-Mehmet Selim Gök

Türkiye'de özellikle Yeşilçam Sineması'na büyük katkılar sağlayan senarist Ayşe Şasa Vefa Ödülü ise 7 yıl boyunca yarışmaya film gönderen Bilal Çimrin'e verildi.(İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar