Diyarbakır’ın ‘saklı cennet’i: Bırkleyn Mağaraları

Pek çok Diyarbakırlının bile az bildiği Bırkleyn Mağaraları, ‘saklı cennet’ olarak anlıyor. Tarih ve doğanın iç içe olduğu mağaralar, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor.

Ekleme: 20.04.2022 23:55:35 / Güncelleme: 23.04.2022 14:32:35 / Kültür & Sanat
Destek için 

DOĞRUHABER

Diyarbakır’ın tarihi ve doğal güzellikleri saymakla bitmiyor. Diyarbakır’ın Lice ilçesi sınırları içerisinde yer alan tarihi Bırkleyn Mağaraları ise ‘saklı cennet’ olarak anılıyor.

Bırkleyn Mağaraları nerede?

Bırkleyn; sözlükte yükselme, kabarma, kaynama anlamına geliyor. Bırkleyn Mağaraları; Diyarbakır - Bingöl karayolunun Bırkleyn Çayı ile kesiştiği Abalı Köyü yakınındadır. Bırkleyn Mağaraları'nın en uzunu 900 metrelik büyüleyici bir tünel, ikinci mağara Asur kral kabartmaları ve yazıtlarıyla süslenmiştir.

 

Bırkleyn Mağaraları’ndan tarih fışkırıyor!

Bırkleyn Mağaraları’nın 8 bin yıllık geçmişi olduğu değerlendiriliyor. Büyük İskender'in Doğu seferi sırasında askerleriyle  Bırkleyn Mağaraları’nda konakladığı rivayet edilmektedir. Ziyaretçilerine tarih ve doğa ile içe eşsiz bir deneyim sunan mağaralar, doğa yürüyüşü için de uygun bir destinasyon.

Bırkleyn Mağaraları keşfedilmeyi bekliyor

Tarihi ve doğal güzellikleriyle göz dolduran Bırkleyn Mağaraları, hak ettiği değeri görmüş değil. Diyarbakırlılar tarafından dahi çok bilinmiyor. Bölge halkı ise Bırkleyn Mağaraları’nı koruma altına alınarak turizme kazandırılmasını istiyor.

İlgili Haberler