9 Arap ülkesinden kadınlar 8'inci İİT Helal Expo fuarında el sanatlarını sergiliyor

Türkiye'de yaşayan ve Arap Kadınlar Birliği'ne üye olan 9 ülkeden onlarca kadın İslam işbirliği Teşkilatı tarafından 25-28 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Helal Expo fuarında el sanatlarını sergiliyor.

Ekleme: 26.11.2021 16:30:26 / Güncelleme: 27.11.2021 10:26:09 / Ekonomi / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Genel sekreterliğini gazeteci Metin Turan'ın yürüttüğü Arap Kadınlar Birliği, Filistin, Suriye, Lübnan Fas, Cezayir, Irak, Yemen, Mısır ve Sudan'dan onlarca kadın üyesi bulunuyor.

Türkiye vatandaşlarıyla uyum içinde yaşamalarına katkı sağlamak, sosyal ve ekonomik sorunlarına çözüm bulmak amacıyla kurulan Arap Kadınlar Birliği, 8'inci İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo fuarına katılarak kendi elleriyle ürettikleri eşyaları sergileyip satışa sunuyor.

 

Kadınların açtığı el sanatları sergisinde doğal malzemelerden yapılan örgü işleme, nakış işleme, şamdanlık, ahşap işleme gibi çok sayıda süs eşyası, örtü, havlu ve oyuncak bulunuyor.

Arap Kadınlar Birliği Başkanı Muna Al Lahham

9 ülkeden kadınlar el sanatlarıyla sergiye destek veriyor

Açtıkları el sanatları sergisi ve yaptıkları çalışmalarla ilgili konuşan Arap Kadınlar Birliği Başkanı Muna Al Lahham, "Helal Expo fuarına iştirak etmiş bulunmaktayız. Arap Kadınlar Birliği olarak 9 ayrı ülkeden katılım sağladık. Filistinli, Iraklı, Lübnanlı, Faslı, Cezayirli ve İstanbul'da bulunan diğer topluluklar iştirak ettiler. Bu topluluklar, tarihi kalıntılar ve el işleri ürünleriyle katılım sağladılar. İstanbul'da mukim olan bazı Arap bayanların stantlarındaki ürünler öne çıkıyorlardı. Özellikle Amigurumi (el işlemeli be bebek) gibi el işleri sergide yer alıyor. Elhamdülillah bu fuarda Arap bayanların özel bir yeri vardı. Hepinize çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Arap Derneği Başkan ve Arap Kadınlar Birliği Genel Sekreteri Metin Turan

Serginin amacı kültürel uyum sağlamak

Kadınların el sanatlarını tanıtmak ve Türkiye kültürü ile uyum sağlamak böylesi bir çalışmayı yaptıklarını belirten Arap Kadınlar Birliği Genel Sekreteri Metin Turan, "Burada 9 ülkeden Arap Ülkeleri Birliği temsilcileri katılıyor. Türkiye’de yaşayan Arap Kadınlar Birliği'ne üye olan bayanların el sanatlarını, el işlerini burada sergiliyor. Biz de kadınlarımıza destek vermek için buradayız. Hem kendi ürettikleri el sanatları bu fuarda sunmak ve işbirliği sağlamak için buradayız. Yaklaşık yüze yakın bayan katılıyor. Burada Suriye, Mısır, Filistin, Irak, Yemen gibi 9 ülkeden kadınlar katılıyor. Arkadaşlar kendi ürünlerini tanıtmak istiyorlar. Tabi son zamanlardan malum Türk-Arap ilişkilerinde çok güzel gelişmeler var. Arap baharından sonra 5 milyona yakın Arap burada bulunmaya başladı. Uyum içerisinde işbirliklerini sağlamak için burada bulunuyoruz." diye konuştu.

Dekor Mühendisi olan katılımcılardan Cima Hariri de, "Biz gül tasarımı konusunda çalışıyoruz. Burada standımız var. Biz Suriye'den geldik. Burada bizimle aynı sektörde farklı farklı el işlerinde stant açmış arkadaşlarımız var. Ev yapımı olan ürünlerde mevcut. Standımızda ayna çeşitleri, seramik ürünler, namaz takımları, şal çeşitleri, aksesuarlar ve ev dekoru ürünleri mevcut." şeklinde konuştu.

Sosyal ilişkiler mezunu olan ve el işi çalışmalarına ilgi duyduğunu ifade eden Hace Atar, balmumu ve seramik alanlarında çalışmalar yaptığını söyledi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar