Çocuklarda görülen mevsimsel hastalıklara karşı uzman tavsiyesi: Kapalı ortamlardan uzak durun

Kış aylarında yaşanan enfeksiyona bağlı hastalıklar için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hatice Kevser Ayaz önemli tavsiyelerde bulundu.

Ekleme: 26.11.2021 15:09:25 / Güncelleme: 27.11.2021 10:26:43 / Sağlık / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Çocukların bağışıklık sisteminin, ebeveynlere ve büyüklere nazaran daha zayıf ve gelişmemiş olmasından dolayı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında çocukların hastalanma oranı da daha yüksek oluyor. Konuyla ilgili İLKHA mikrofonlarına konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hatice Kevser Ayaz önemli tavsiyelerde bulundu.

 

İnsanların kış aylarında, diğer aylara göre daha dikkatli olmalarını tavsiye ederek taze mevsim ürünlerini tüketmelerine dikkat çeken Ayaz, çocuklar için ise farklı tavsiyelerde bulundu.

"Özellikle kapalı alanlarda bulunmak ve temasın artması hastalıklara davetiye çıkarır"

Enfeksiyonların direkt temas ve damlacık yolu gibi yollarla bulaştığına dikkat çeken Ayaz, şunları söyledi:

Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda, özellikle viral enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, üst solunum ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış görülüyor. Bu her sene mevsimsel olarak yaşanılan bir durum. Özellikle kapalı alanlarda fazla bulunmaktan, temasın artmasından kaynaklı olarak bu durumların sıklığında belirgin bir artışı saptayabiliyoruz. Solunum yolu enfeksiyonları, direkt temas ve damlacık yolu gibi yollarla özellikle de okullar gibi çocukların birbirlerine sık temas ettiği yerlerde yayılabiliyor.

Salgının etkisiyle son 2 yılda daha dikkatli davranıldığını ancak bu sene rehavet ortamı oluştuğu için hastalıkların daha fazla arttığını belirten Ayaz, "Aslında geçen sene pandemiden dolayı evlerde kalmamız, okulların kapalı olması ve maske kullanımının artmasıyla bu süreç daha hafif atlatıldı. Bu seneyse okulların açılması, kalabalık ortamlarda temasın artmasıyla birlikte polikliniklere yoğun başvurular oluyor. Genel olarak üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu hastaları oluyor." dedi.

"El hijyeni, sosyal mesafe ve maske kullanımıyla enfeksiyonları minimize etmek elimizde"

Temizlik ve mesafe gibi kuralların hayatımızda yer edinmesi gerektiğini belirten Ayaz, yeni doğan bebekler içinse daha dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Ayaz, "Tabi ki okul çağındaki çocuklarda bu durum daha hafif atlatılabiliyor, ayakta tedavi ve istirahat gibi yöntemlerle bu durumları çözebiliyoruz. Ancak yeni doğan bebeklerde bağışıklık sisteminin henüz gelişmemiş olmasından kaynaklı olarak alt solunum yolu enfeksiyonları ve hastanede yatışlı tedavi süreçlerini daha yaygın görmekteyiz. Bunun için el hijyeni, sosyal mesafe ve maske kullanımıyla birlikte damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlarda azalma sağlamak bizim elimizde. Aynı zamanda yeni doğan bebeklerde boğmaca enfeksiyonu da sıklıkla görünüyor. Boğmaca enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyon, damlacık yoluyla bulaşan ve öksürük atakları, kızarma, nefes almada zorluk ve bir bebeğin beslenmesine engel olabilecek şekilde yoğun bir öksürük veren enfeksiyondur. Genelde bebeklere birebir temaslarda bulunanlardan taşınan bir enfeksiyon. Hastanede yatış gerektirebilecek düzeyde ağır geçebiliyor. Bunun önüne geçmek adına yeni doğan bebeklere bakım veren anne, baba temasta bulunan büyükanne, büyükbaba ve bakıcı olan kişilerin boğmaca açısından aşılanması da gündemde olmalı." ifadelerini kullandı.

Mevsimsel taze sebze ve meyvelerin tedavideki rollerine dikkat çeken Ayaz, şu ifadeleri kullandı:

"Elbette sağlıklı beslenmenin rolü de burada büyük. Sağlıklı beslenmeden kasıt; mevsimsel olarak tüketilebilecek C vitamini içeren taze meyveler, sebze, yeşillik kullanımı ve kefir gibi mayalı gıdalar gibi bağışıklık sisteminde faydalı olduğu bilinen ürünlerin kullanılmasıdır." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar