‘Döviz- Kuru Soğan-Gram Et- Benzin- Turfanda- Vatan’

Türkiye’de iktidar ve dahası (dün yapılan MGK sonrası yapılan açıklamalarla) devlet, döviz ile ilgili yeni kararlar aldığını gösteriyor.

Ekleme: 26.11.2021 15:08:56 / Güncelleme: 26.11.2021 15:59:55 / Güncel
Destek için 

Faruk Kuzu – Haber Yorum/Analiz

Alınan yeni kararların altında “ÜRETİM  ENDEKSLİ” yeni bir yaklaşım olduğu anlaşılıyor.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TUSİAD’a seslenirken üretimden kaçmalarına kızıp “Siz ne biçin adamlarsınız?” sorusunu sorması da bunun dışa yansımasıydı.

Döviz kurunda art arda yaşanan artışın yankıları devam ederken vatandaş neye uğradığını şaşırmış bir vaziyette gelişmeleri izliyor.

Nerdeyse her gün değişen KUR’dan dolayı yeni yeni başlayan fiyat artışları ile piyasa alt üst olurken iktidar cenahından bazı milletvekillerinin ilginç açıklamaları vatandaşları çileden çıkardı.

Gıda ve bilumum eşya fiyatlarının fahiş zamlarla her gün değişmesi karşısında afallayan vatandaşın aklını allak bulak eden bir durum da bazı milletvekillerinden geldi.

Bunlardan biri Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ şöyle bir tavsiyede bulunuyor:

"Normal şartlarda ayda iki kilo et yiyorsak yarım kilo yeriz. Domatesi iki kilo yerine iki tane alırız. Kış günü turfanda sebzeleri kullanmak zaten sağlığa da çok faydalı değil. Biberi bir kola alacağımıza 3 tane alalım"

Vatandaş ASGARİ ÜCRET  ile geçinmeye cebelleşirken (Şimdilik) 25 bin lira olan milletvekili maaşıyla bu tasarrufu yapıp yapmadığı bilinmeyen Demirbağ’ın söylemi kızgınlığa yol açtı.

Gaflar Demirbağ’la da kalmadı, birkaç gün önce başka bir vekil (AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir) çıkıp alışageldik “Vatanseverlik” hamasetiyle hemen “ Dolar ne kadar olursa olsun biz gerekirse aylarca kuru soğan yeriz ama memleketi satmayız...!” havalarında açıklamalarda bulunarak vatandaşın nabzını biraz daha yükseltti.

İktidarın diğer ortağı da topa girince olayın rengi büsbütün değişip yine “ Dış güçlerin müdahalesi” etrafında dönmeye başladı.

Küresel çapta yaşanan “Tedarik zincirindeki aksamalar” göz önüne alındığında Türkiye’de de belli bir oranda döviz yükselmesi bekleniyordu.

Buna iktidarın “ÜRETİMİ ARTIRMA VE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMA” eksenli çabası da eklenince dövizde beklenen dalgalanma arzulanan sınırın ötesine geçti.

Merkez Bankası’nın periyodik olarak açıkladığı “Döviz Rezervine” rağmen “Döviz arzı yapmayarak” piyasaya müdahale etmemesi bahsedilen milyar dolarlar hakkında da şüphelerin oluşmasını bu da dövizin daha da yükselmesini tetikliyor.

Son olarak 25 Kasım gecesi itibarıyla geçerli olacak şekilde akaryakıt ürünlerinde fiyat artışı gerçekleşti.

Buna göre; benzine 1 lira 2 kuruş, motorine 1 lira 6 kuruş ve LPG'ye 65 kuruş zam yapıldı.

Zam öncesi de sürücüler, yeni tarife gelmeden yine akaryakıt istasyonlarına akın edince uzun kuyruklar oluştu.

Ancak AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Aydemir, bir gazetecinin “Akaryakıt zamları sonrası benzin istasyonlarında oluşan araç sıralarıyla ilgili bir değerlendirmeniz olur mu?” sorusuna şu cevabı veriyor;

 “Zamlarla ilgili benzin istasyonlarında bir kuyruk yok arkadaşlar. Kuyruk nereden kaynaklanıyor biliyor musun? Araç sayısı fazla ondan kaynaklı...”

Günlük hayattan kopuk ve vatandaşı yaralayan ve bu söylemlerin sebep olduğu öfke birikimini hesap edileceği yerde hala vatandaşa ayar vermeye çalışan bu insanların, vatandaşa “Göbeğini kaşıyan adam- cahil cuhela...” muamelesi yapan CHP zihniyetinden nasıl bir farkları var doğrusu anlamak zor!