TCMB ile BAE yetkilileri arasında swap görüşmesi var

Reuters, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun bugün Türkiye’yi ziyaret eden BAE yetkilileriyle olası bir swap anlaşması için ön görüşme yürüttüğünü yazdı

Ekleme: 24.11.2021 17:33:18 / Güncelleme: 24.11.2021 17:35:56 / Ekonomi
Destek için 

Reuters ajansının adı belirtilmeyen iki kaynağa dayandırdığı habere göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu olası bir swap anlaşması için bugün Cumhurbaşkanlığı'nda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileriyle ön görüşme yürütüyor.

Merkez Bankası konuyla ilgili açıklama yapmadı
TCMB'nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar ve Güney Kore ile 2 milyar dolar olmak üzere toplam 23 milyar dolara vara swap anlaşması bulunuyor.

Swap nedir?

Swap kelime anlamı olarak "değiş tokuş etmek, takas etmek, değiştirmek" gibi anlamlara gelmektedir.

Finans piyasalarında ise iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve / veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri takas anlaşmasına "swap anlaşması" deniyor.

Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor. 2000'lerin sonundaki küresel likidite krizi sırasında sıkça başvurulan swap hattı uygulaması ile merkez bankaları kendi para birimlerini diğer bankalara verip, yabancı para birimi alabiliyor.

Böylece piyasaya likidite sağlanarak, herhangi bir ülkenin döviz bulma ya da ödeme yapma sıkıntısı yaşamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Swap anlaşması çeşitleri 
Swap, üç şekilde yapılır: Para swap’ı, faiz swap’ı ve çapraz döviz swap’ı

1) Para (döviz) swap’ı: Taraflar, anlaştıkları oran ve koşullarda belirli miktardaki para birimlerini değiştirir. Belirli bir süre sonunda değiştirilen ana paralar geri verilir.

2) Faiz swap’ı: Taraflar, anlaştıkları varsayımsal bir anapara tutarı üzerinden hesaplanan sabit faiz ödemeleri ile değişken faiz ödemelerini aynı para birimi üzerinden birbiriyle değiştirir. Sadece faiz ödemelerinin yapısı değişir, anapara takası yapılmaz. Bu, çoğunlukla ABD Doları ile gerçekleştirilir.

3) Çapraz döviz swap’ı: Farklı para birimleri ve farklı faiz yapısı üzerinden borçlanan taraflar, diğer tarafın borcuna ilişkin anapara ve faiz ödemelerini yerine getirmek üzere anlaşır.