Devalüasyon nedir? Devalüasyon olunca ne olur? Türkiye'de Devalüasyon mu oldu?

Son günlerde dolar kurunun yükselişiyle birlikte Türkiye'de Devalüasyon mu oldu? sorusunu akıllara getirdi. İşte Devalüasyon nedir? Devalüasyon olunca ne olur? sorularının sevabı...

Ekleme: 23.11.2021 16:25:23 / Güncelleme: 23.11.2021 16:25:55 / Ekonomi
Destek için 

Türk lirasının son bir haftada yüzde 10'ları bulan değer kaybı akıllara Türkiye'de Devalüasyon mu oldu? sorusunu  getirdi. Peki Devalüasyon nedir? Devalüasyon olunca ne olur? İşte Devalüasyon hakkında merak edilenler...

Devalüasyon nedir?

Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.

Devalüasyon olunca ne olur?

Bir ülkenin toplam ithalatı toplam ihracatından fazla ise ithalat azaltılır, ihracat artırılır. Çünkü böyle bir durumda ekonomide dış ticaret açığı ortaya çıkmış demektir. O devletin satın alma gücünün azaltılması gerekir, kendi mallarını ihraç ederek ekonomisini kalkındırmaya ya da en azından kötü etkilenen ekonomisinde az da olsa bir düzelmeye gidebilir. Devalüasyon yaşandığında enflasyon yükselir, faizler artar bu da ekonominin yavaşlamasına neden olur.

Bu durum o devleti ihracata yönlendirir çünkü ithalat pahalılaşmıştır devletin satın alma gücü düşmüştür. Para arzı ve kıymet bedelinin birbirine eşitlendiği durumlarda yabancı para değer kazanır, yerli para değer kaybeder. Bazı durumlarda IMF’nin müdahale etmesi gerekir. IMF o devleti devalüasyon yapmaya zorlar. Ama bu devalüasyonun ekonomiyi belli bir dengeye ulaştırabilmesi için karşı bir devletin devalüasyon yapmaması gerekir. Ayrıca enflasyon düşürülmeli, ihraç edilecek mallar yoğun talep alan mallar olmalıdır.

Ülkeler arasında yaşanan siyasi krizlerde bir ülke diğer ülkelere karşı döviz gelirlerini artırmak ister. Böyle bir durumda dış dengenin sağlanması için döviz kurlarını değiştirirler. Devalüasyonun her devlete etkisi farklıdır. Uzun ve kısa dönemde incelendiğinde ticari dengeyi geliştirdiği görülür. Bazılarına göre de tam tersi söz konusudur. Uzun ve kısa dönemde ihracat ve ithalattaki talep esneklikleri de farklılık gösterir. Yani uzun dönemde devalüasyondan sonra oluşan ticaret dengeleri iyileşir, kısa dönemde ise kötüleşir.

DEVALÜASYON HANGİ DURUMLARDA OLUR?

Devalüasyon, ekonomisi istikrarlı olan devletler için uygulanamaz. Uygulanıyorsa muhakkak ödemelerinde açık vardır veya ekonomik kriz söz konusudur. Geri kalmış ülkelerin ithal mallara ihtiyacı vardır. Eğer ithal edecekleri mallar pahalıysa o ülke istediği kadar önleyici önlem alsın iç fiyatların yükselmesine mani olamayacaktır. Bu da şunu gösterir; O ülke devalüasyona gitme kararı vermeden önce gerekli önlemi almalıdır. İç fiyatlardaki yükselmeleri önlemelidir.

Türkiye'de Devalüasyon mu oldu?

Doların yükselişi veya bir başka deyişle TL'nin değer kaybetmesi Türkiye ekonomisini olumsuz etkiliyor. Ancak şimdiye kadar İMF'den veya hükümetten devalüasyon açıklaması gelmedi. Ancak döviz kurundaki yükseliş sürerse ve tedarik zincirinde aksaklıklar yaşanırsa devalüasyona başvurulabilir. 

 

İlgili Haberler