Belarus-Polonya sınırındaki insanlık dramı devam ediyor!

Belarus-Polonya sınırındaki Avrupa’ya göçme arayışındaki yaklaşık 2 bin kişi, sınır bölgesindeki kapalı alanda zorlu yaşam şartları altında bekleyişlerine devam ediyor.

Ekleme: 22.11.2021 18:21:19 / Güncelleme: 22.11.2021 18:25:37 / Dünya
Destek için 

Belarus'un Grodno şehrindeki Bruzgi sınır bölgesindeki lojistik merkezinde kalan göçmenlere uluslararası yardım organizasyonların temsilcileri ziyaretlerde bulunuyor. Kapalı alandaki şartlar artan insani gereksinimler nedeniyle her geçen gün zorlaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, göçmenlerin yaşadığı alanda incelemelerde bulundu, bazı göçmenlerle konuştu ve yetkililerden bilgi aldı.

Kluge’nin görüştüğü göçmenler ülkelerine dönmek istemediklerini, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geçme niyetinde olduklarını ifade etti.

Ziyaretin ardından basına açıklamalarda bulunan Kluge, kronik hastalıklarla mücadele etmek için göçmenlere ilaç ve malzeme sağlayacaklarını belirterek, kampa göçmenlerin içinde bulunduğu koşulları ve neye ihtiyacı olduğunu değerlendirmek için geldiğini dile getirdi.

Göçmenlerin bulunduğu barınma merkezinde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasının önlenmesi gerektiğini belirten Kluge, "Bunun yapılmasına yardımcı olacak birkaç şey var. Bunların arasında kapalı alanda maske kullanılması ve aşı yapılması. İnsanları aşıya ikna etmek gerekiyor. Binaların havalandırılması önemli bir faktör. Bir diğer alan ise, üzerinde çalıştığımız yeni tedavi protokolleri." dedi.

Bölgedeki organizasyona yardımcı olan Belarus Cumhuriyet Konseyi Senatörü Viktor Liskoviç ise göçmenlerin bulunduğu alanda Kovid-19 salgını olmadığını bildirdi. Liskoviç, "Bugün hastanede bir kişi Kovid-19 enfeksiyonu ile tedavi görüyor." diye konuştu.

Göçmenlerin genelde Kovid-19 aşısı yaptırarak Belarus'a geldiğini kaydeden Liskoviç, aşı olmayanlar için de aşı noktası oluşturduklarını dile getirdi. Liskoviç, hasta olanların genelde soğuk hava şartlarına bağlı olarak rahatsızlandığını aktardı.

Ayrıca Liskoviç, göçmenlerin arasında 22 hamile bulunduğuna dikkati çekti.

AA muhabirinin göçmenler için banyo kurulup kurulmayacağı ile ilgili sorusunu da cevaplayan Liskoviç, "Göçmenlerin yıkanması için banyo kurulmasını düşünüyoruz. Belarus ordusunun banyo kompleksinin kurulması planlanıyor." ifadelerini kullandı.

Grodno Bölgesi Valisi Vladimir Karanik, göçmenlere önce Belarus halkının ve yardım kuruluşlarının yardım ettiğini hatırlatarak, AB’den şu ana kadar göçmenlere insani yardım organizasyonu için vadedilen paradan henüz tek bir avro bile alınmadığı söyledi.

Göçmenlere yaşam koşulları sağlayabilmek için finans desteğine ihtiyaç olduğunun altını çizen Karanik, "AB’nin göçmenlere 700 bin avro ayırdığı açıklandı. Ama şu ana tek bir avro veya tek bir dolar bile uluslararası yardım görmedik." diye konuştu.