Vangölü'nde suların çekilmesiyle binlerce yıllık mikrobiyalitler özeliğini kaybediyor

Vangölü havzasında kuraklığa bağlı olarak suların çekilmesiyle birlikte binlerce yıllık mikrobiyalitler ortaya çıktı. Suların çekilmesi gölün tamamında etkisini gösterdi.

Ekleme: 22.11.2021 12:05:14 / Güncelleme: 22.11.2021 12:11:16 / Güncel / Balıkesir Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Daha önce dalgıçlar tarafından dünyanın en ilginç ekosistemine sahip Vangölü'nde mikrobiyalitler keşfedildi.

Gölün metrelerce derinliğinde keşfedilen miktrobiyalitler, kuraklığın etkisiyle göl suyunun çekilmesiyle birlikte ortaya çıktı.

 

Bu yıl Türkiye'de yağışların azalması ve küresel iklim değişikliğinden dolayı meydana gelen kuraklık ile ortaya çıkan mikrobiyalitler, havanın birleşmesinden dolayı kendi yaşamlarını bitiriyor.

Vangölü havzasında görülen çekilme bölge halkını endişelendirirken, yağışlarla birlikte yeniden göldeki suyun yükselmesi bekleniliyor.

Küresel iklim değişikliğiyle birlikte suların çekilmesinde insan faktörünün de etkili olduğunu belirten uzmanlar, doğanın korunması gerektiğini vurguluyorlar.

 Çekilmenin Vangölü'nün tamamında etkili olduğunu belirten Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol, yağışların artmasıyla düzelmeyi beklediklerini söyledi.

Birol, "Vangölü havzasının çekilen sularını görüyoruz. 3 buçuk metreyi aşan bir çekilme var. Bu sadece belirli noktalarda değil, Vangölü çevresinin tamamında çekilme var. Küresel ısınmadan kaynaklı. İnsan eliyle de kaynaklandığını görüyoruz. Çünkü doğayı kirletiyoruz, havayı kirletiyoruz, orman kesiyoruz, orman yakıyoruz derken sularımız azalıyor. İnsanoğlu buna biraz dikkat etmesi gerekiyor. Evet sularımız çekiliyor, barajlar kurudu. 3 metre suyun altında bulunan mikrobiyalitler dışarda kaldı. Bu mikrobiyalitler dışarda kaldığı için ölüyor. Su olmadığı zaman mikrobiyalitler havanın birleşmesinden dolayı kendi yaşamlarını bitiriyor. Yağışların artmasıyla bunun düzeleceğini düşünüyorum." dedi.

Temiz bir Vangölü, temiz bir doğa ve temiz bir toplum arzuladıklarını dile getiren Birol, yaşı itibariyle suyun yükseldiğine şahit olduğunu fakat ilk kez azalmayı gördüğünü belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler