Her yıl ülke genelinde 3-9 Kasım tarihleri arasında işlenen “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, “Organ Bağışı Yapın Hayat Kurtarın, Gelin Organ Bağışlayalım Bir Hayat Biterken Bir Hayat Başlatalım, Bağışlanan Her Organ Filizlenen Bir Candır” sloganlarıyla hastane içerisinde organ bağışı standı kurulmuştu.
Yapılan organ bağışı ile ilgili açıklamada bulunan Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Leman Acun Delen, “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle hastane içerisinde açtıkları standa 25 kişinin bağışta bulunduğunu, bu sayının Malatya nüfusuyla kıyaslandığında çok az olduğunu belirtti. Ülke genelinde 25 bin hastanın organ nakli beklediğini anımsatan Delen, vatandaşlara organların toprak altında çürümeleri yerine başkalarına hayat olması için bağış yapmaları çağrısında bulundu.
Başhekim Yardımcısı Leman Acun Delen
“Toplam aldığımız bağış sayısı 25 civarındadır. Ülke genelinde 25 bin organ bekleyen hasta olduğunu düşünürsek bu rakam çok az!”
Delen, “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Biz de Malatya Eğitim Hastanesi olarak buna yönelik birtakım etkinlikler planladık. Bu nedenle ilimiz genelinde bilgilendirici toplantılar yaptık. Buna rağmen bugüne kadar hastanemizde toplam aldığımız bağış sayısı 25 civarındadır. Bu da Malatya nüfusuna göre çok az bir oran. 25 bin organ bekleyen hasta olduğunu düşünürsek bu rakam çok az. Bu nedenle de tüm vatandaşlarımızı organ bağışçısı olmaya çağırıyoruz. Organ bağışının önemini vurgulamak adına bir hafta düzenleniyor ama biz yıl boyunca organ bağışı almaya devam ediyoruz. Bunun da yaygınlaşması için çeşitli seminerler yapıyoruz. Konuyla ilgili eğitimler veriyoruz. Bu konuda çeşitli kurum ve kuruluşlarla, okullar başta olmak üzere il Müftülüğü ile de Diyanet’in talebine göre bilgilendirme toplantıları yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Bağış konusunda halkımızı daha çok bilgilendirmemiz gerekiyor”
Organ bağışında bulunan vatandaşlara teşekkür eden Delen, bu sayının daha yüksek olması gerektiğini söyledi. Delen, “Çünkü Ülke genelinde 25 bin kişi civarında organ bekleyen hasta var. Bunun büyük bir çoğunluğu da böbrek olarak karşımıza çıkıyor. Ne kadar çok bağışçımız olursa o kadar çok hastamız kurtulma imkânı elde eder. Diğer yandan organ bağışının az olmasında salgının etkisinin olduğunu çok düşünmüyoruz. Belki yeterince bilgilendirme yapamıyoruz, ondan olabiliyor. Şu an salgın ile alakalı organ bağışında kısıtlayıcı bir tedbir yoktur. Bağış konusunda halkımızı daha çok bilgilendirmemiz gerekiyor.” dedi.
“Organlarımız toprak altında çürümesin, organ bekleyen insanlara umut olsun”
Organ bağışında, kişinin beyin ölümü gerçekleştirildikten sonra varisleri tarafından organlarının bağışlanabildiğini kaydeden Delen, “Bununla ilgili bir kurulumuz var. Öncelikle hastanın bilgilerini bağlı olduğumuz koordinatör merkeze gönderiyoruz. Hastaya beyin ölümü tanısı konulduktan sonra, eğer uygunluk varsa bağış için daha sonra aile görüşmeleri yapıyoruz. Vasisi olan insanlar, yakınları uygun görürlerse imza vererek organ bağışçısı olabiliyor. Bu çok güzel bir durum olabiliyor. O anda toprağa gidip çürüyecek olan organlar 4-5 kişinin hayatını kurtarabiliyor. Bu konuda Malatyalılara çağrımız şu şekilde olabilir. Organlarımız toprak altında çürümesin, organ bekleyen insanlara umut olsun diyoruz. Bu nedenle de herkesi organ bağışçısı olmaya davet ediyorum.” diye çağrıda bulundu.
Delen, “Diğer yandan organ bağışı yapılması konusunda dini açıdan Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda fetvaları var. Organ bağışının dini açıdan uygun görüldüğünü söylüyorlar. Yine bu konuda endişeleri olan vatandaşlarımız Diyanet'in fetva ekibinden veya İl müftülüğünden bu konuda bilgi alabilirler. Bu konuda daha çok eğitim daha çok bilgilendirme toplantısı organ bağışını ne şekilde olacağını insanlarımıza bildirmek gerekir diye düşünüyorum.” dedi. (İLKHA)