Bağlar'da Kentsel dönüşüm Projesi için yıkım çalışmaları başladı

​Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde çarpık kentleşmenin önüne geçmek amacıyla başlatılan Kentsel dönüşüm Projesi için ilk kazma bugün vuruldu.

Ekleme: 19.11.2021 14:09:29 / Güncelleme: 19.11.2021 14:09:29 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Merkez Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi’nde kentsel dönüşümün uygulanmasına yönelik kararın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından projenin inşa aşaması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülmeye başlandı.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle riskli alan ilan edilen Kaynartepe Mahallesi’nde kentsel dönüşüm için ilk yıkım bugün gerçekleştirildi.

Yıkım çalışmalarının başlatıldığı alanda konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Kaynartepe'ye yapılacak yeni mahalleyle insani koşulları yükseltilmiş, parkıyla, bahçesiyle, sosyal donatısıyla evlerinin kalitesiyle bir cazibe merkezi oluşacağını söyledi.

Kararnamenin yayımlanmasıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, ve Bağlar Belediyesi’nin ortak çalışma başlattığını belirten Karaloğlu, kentsel dönüşüm çalışmasının ilk etapta 54 dönümlük bir alanda yürütüleceğini ifade etti.

Karaloğlu, "Bölgede 375 bina bin 365 hak sahibi tespiti yapıldı. Daha sonra Bağlar Belediyemiz kentsel dönüşüm ofisi oluşturdu. Orada hem arsa hem de bina bedel tespitleri yapıldı ve bugüne kadar 602 hak sahibimiz ile görüşme gerçekleştirildi. Yaklaşık 100 vatandaşımızla anlaştık ama bugün tapu devrini gerçekleştirdiğimiz ödemelerini yaptığımız 8 binamızı yıkarak bölgede fiilen kentsel dönüşümü başlatmış oluyoruz." dedi.

"Yeni bir cazibe merkezi oluşacak"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm yapılacak alanda planlamayı bitirdiğini açıklayan Karaloğlu, yaptıkları projenin yerinde dönüşüm olduğunu, isteyen hak sahiplerinin yeni mahallesinde kalabileceğini isteyenlerin de kamulaştırma bedelini alabileceğine vurgu yaptı.

Kaynartepe Mahallesinin mevcut durumuna dikkat çeken Karaloğlu, "Üzerinde bulunduğumuz bölge maalesef Diyarbakır’da imarı olmadan, mühendislik hizmeti alınmadan, vatandaşın kendi kendine oluşturduğu, sokağı caddesi olmayan, itfaiyenin, ambulansın giremediği, vatandaşımızın mal, can ve sağlığını koruyamadığımız bir yapısı var. Burası Diyarbakır’ın en merkezi mahallelerinden bir tanesi. Dörtyol, hemen yanı başımızda. Mahalleyi bitirdiğimizde hepimizin gönül rahatlığıyla oturacağımız bir yere dönüşecek." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da farklı noktalarda kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Karaloğlu; Fiskaya, Dicle ve Feritköşk mahallelerinde vatandaşlarla anlaşma süreçlerinin sürdüğünü belirtti.

Surların etrafını dört etapta açtıklarının altını çizen Karaloğlu, beşinci etapta çalışmalara başladıklarını belirterek "Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bize destek veriyorlar, yardımcı oluyorlar. Kesinlikle vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Vatandaşımız da bize güvensin, destek versin. Sadece Bağlar’da değil, nerede kentsel dönüşüme ihtiyacımız ve riskli bölgemiz varsa her birisinde kısa sürede kentsel dönüşümü tamamlayalım. İnsanımız daha insani mahallelerde ve konutlarda yaşamını devam ettirsin." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler