Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde AYM detayı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli görüşmesinin detayları ortaya çıktı. Yeni anayasa çalışmaları ele alınırken görüşmede AYM’ye yapılan bireysel başvuruların kısıtlanması gündeme geldiği belirtildi.

Ekleme: 19.11.2021 13:59:08 / Güncelleme: 19.11.2021 13:59:08 / Güncel
Destek için 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kabul etmişti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabul, 45 dakika sürmüştü. İki liderin görüşmesinden detaylar ortaya çıktı.

ANAYASA ÇALIŞMASI

Milliyet gazetesinin haberine göre; iki liderin önceki gün gerçekleştirdikleri görüşmede, AK Parti’nin 100 başlık halinde hazırladığı anayasa çalışması ile ilgili bazı detayların konuşulduğu öğrenildi. AK Parti’nin 100 başlık halinde hazırladığı anayasa çalışması Cumhur İttifakı ortağı iki partinin uzlaşısıyla maddelere dönüştürülmeye başlandı.

50+1 DEĞİŞTİRİLMEYECEK

Yeni çalışmanın yüzde 50+1 de dahil, yeni sistemin özüne dokunacak herhangi bir değişiklik içermediği kaydedildi. Anayasa çalışmalarında YÖK’ün yetkilerinde bazı değişiklikler yapılması planlanıyor. YÖK’ün 'teknik koordinasyonu' üstleneceği belirtilen yeni modelde, kurulun, yalnızca mali kontrol ve kariyer planlaması görevlerini yürütmesi; üniversitelerde görev yapan dekanların atamasının ise YÖK yerine cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

AYM'YE KISITLAMA FORMÜLÜ

Yeni anayasa çalışmalarında yargı kurumlarının sayısı ve yapısına ilişkin bir değişiklik yapılmayacak. Kurmaylar, 'AYM, bireysel başvurulara yönelik ihlâl kararlarında, ‘Şunu yap, böyle yap, tahliye et’ gibi yorumlarda bulunabiliyor. Artık yönlendirme değil sadece tespit yapacağı bir düzenleme planlanıyor. AYM’ye 'Sen süper temyiz merci değilsin' denilecek'' yorumunu yapıyor.