Pakistan Tehreek-e-Labbike liderini serbest bıraktı

​Pakistan makamları, ülkedeki İslami cemaatlerden olan ve nisan ayından bu yana tutuklu bulunan Tehreek-e-Labbike Pakistan (TLP) lideri Saad Hüseyin Rizvi'yi serbest bıraktı.

Ekleme: 19.11.2021 10:20:10 / Güncelleme: 19.11.2021 10:23:42 / Dünya
Destek için 

Rizvi, isyanları ve hükümet karşıtı protestoları kışkırtmak suçundan terörle mücadele yasasına dayanarak nisan ayında tutuklanmıştı. Rizvi, tutuklu bulunduğu Lahor'daki Kot Lahpat Hapishanesinden serbest bırakıldı.

TLP, Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret karikatürlerinin yayınlanmasına izin verdiği için Fransız cumhurbaşkanına karşı protestolar düzenlemiş ve Fransız büyükelçisinin sınır dışı edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Ülke çapında eylemlerin gerçekleşmemesi için Pakistan hükümeti, Kasım 2020'de Fransız büyükelçisini ülkeden ihraç etmek için TLP ile bir anlaşma yaptı. Ancak hükümet anlaşmayı uygulamayınca TLP lideri Rizvi, destekçilerini sokağa çağırdı.

Rizvi, polis tarafından terörle mücadele yasasına dayanılarak kargaşa çıkarmak suçundan tutuklandı. Tutuklanması, Pakistan'ın büyük şehirlerinde TLP destekçileri ve polis arasında büyük çatışmalara yol açtı.

Ekim ayında TLP destekçileri, Lahor'dan Pakistan'ın başkenti İslamabad'a Rizvi'nin serbest bırakılmasını talep eden bir yürüyüş başlattı.

Protestolar Pakistan'da ciddi gerginliğe yol açtı. TLP mensupları ile polis arasındaki çatışmalarda yedi kolluk görevlisi hayatını kaybederken, iki taraftan da yaralananların sayısı 250'yi geçti. (İLKHA)