AİHM Gürcistan'ı Müslümanlara karşı ayrımcılık yapmaktan suçlu buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ahıska Türklerinin yaşadığı bir köydeki yüzyıllık caminin kötüye kullanılmasını protesto eden dört Müslüman'a, "ayrımcılık ve kötü muamele" yaptıkları gerekçesiyle Gürcistan makamlarını suçlu buldu.

Ekleme: 18.11.2021 19:04:58 / Güncelleme: 18.11.2021 19:35:16 / Güncel
Destek için 

Gürcistan'ın Ahıska şehrinde Müslümanların ikamet ettiği Mukhe köyünde, yaklaşık yüz yıl önce inşa edilen tarihi camiyi Gürcistan makamları depo, kütüphane ve kulüp olarak kullandı. Cami, şimdilerde ise bir harabeye dönmüş vaziyette.

Duruma tepki gösteren Müslümanlar, caminin yeniden aslına döndürülmesi için 2014 yılında caminin önünde namaz kılıp protesto düzenledi.

Müslümanların taleplerini görmezden gelen Gürcistan makamları, bununla da yetinmedi ve o gün protesto gösterisine katılan Müslümanlardan 14'ünü tutukladı.

O gün tutuklanan Müslümanların 4'ü AİHM'ye, kolluk kuvvetlerin aşırı güç kullanımını ve saldırgan davranışlarını delilleriyle birlikte sundular.

Müslümanların şikayetini karara bağlayan AİHM, Gürcistan makamlarını, tutuklulardan birine 3900 avro, diğer üç kişiye de 1800 avro ödemekle yükümlü kıldı. Mahkeme, davacıların mahkeme masraflarının geri ödenmesine ilişkin talebini ise reddetti.

Ahıska'nın Mukhe köyünde bulunan ve virane olmuş camide, İstanbul Fatih Camii'nde eğitim almış Şehri Efendi talebe okutmuş ve mezarı da hemen yanında defnedilmişti. Ancak Şehri Efendi'nin mezarından da eser kalmamış. (İLKHA)