AFAD'tan korkutan 'Hasan Dağı' açıklaması: Hareketlilik var!

AFAD, yaşanan son depremlerin ardından Türkiye’deki 2. büyük volkanik dağ olan Hasan Dağı’nda hareketlilik tespit edildiğini açıkladı.

Ekleme: 18.11.2021 16:05:08 / Güncelleme: 18.11.2021 16:05:08 / Bilim & Teknoloji / Aksaray Haberleri
Destek için 

Deprem ülkesi olarak bilinen Türkiye'nin birçok ilinden fay hatları geçiyor. Bu fay hatlarından en önemlilerinden biri ise Hasan Dağı'nın da üzerinde olduğu Tuz Gölü Fay Hattı. AFAD'tan yapılan açıklamaya göre ise son depremlerle birlikte Hasan Dağı'nda volkanik hareketlenmeler gözlendi.

"Magma tabakasındaki hareketliliği gördük"

Yaşanan son depremlerden sonra Hasan Dağı’nda ölçüm ve incelemeler yaptıklarını belirten Aksaray AFAD Müdürü Cezmi Türkmen, “Hasan Dağı volkanizma. Volkanizma deprem ile doğru orantılı bir jeolojik olay. Yani, ilimizde Tuz Gölü fay hattında bir deprem olması halinde volkanizmayı da etkiliyor. Biz bunu geçen dönemlerde Niğde’de meydana gelen 5.1’lik depremde gördük ve tespit ettik, volkanizmayı etkiliyor. Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük, onu tespit ettik. Hacettepe Üniversitesi ve Maden Teknik Arama Enstitüsü de bunları tespit etti. Bunları bize raporladılar” dedi.

İlgili Haberler