Faizden hayır gelmez 

Faizler bir kez artmaya başladığında daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi ülke ekonomisi “süper enflasyon” girdabına hızla ilerlemeye başlayacaktır. Göreve geldiğinden beri faiz artırımı yapmayan, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun faizleri indirme politikasından vazgeçmemesi çok önemli bir karar olacaktır.

Ekleme: 18.11.2021 09:13:44 / Güncelleme: 18.11.2021 09:20:41 / Ekonomi
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplanacak ve faiz kararını açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 18'den yüzde 16 seviyesine çekmişti. Hem ülke dışında hem de hem de ülke içindeki ekonomi aktörleri Merkez Bankası’nın politika faizini 100 baz puan daha indirerek 15'e çekmesini öngörüyorlar.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “BEN, FAİZİ SAVUNANLA BERABER OLAMAM”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada faize karşı olduğunu bir kez daha vurgulayarak, "Enflasyon nedir, yüksek faiz nedir bilmeyen ülkelerin şaşkına döndüğü dönemde bizim bunun tamamen dışında kalmamız mümkün değildir. Onlar giderek daha çok sıkıntıya girerken biz ise önümüzdeki yıldan itibaren ferahlamaya başlayacağız. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere diyorum ki boşuna uğraşmayın. Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Biz faize kesinlikle milletimizi ezdiremeyiz. Bunun başka çıkışı olamaz. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadelemi de sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada, nas ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor. Olaya buradan bakacağız ve ona göre de adımımızı atacağız." ifadelerini kullandı.

“BU ÖNGÖRÜ BİR TUZAKTIR”

Bildiğiniz gibi dolar 10 TL seviyesini de aşarak hemen her gün rekorlar kırmaya devam ediyor. Doların seyrinde son dönemde ABD'de beklentileri aşan ve 31 yılın en hızlı yükselişini kaydeden enflasyon etkili oldu. Fakat ayrıca şöyle bir iddia dile getiriliyor: “Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapma beklentisi, doların fırlamasına dolayısıyla enflasyonun yükselmesine neden oluyor.” Bu öngörü bir tuzaktır. Faizlerin artmasını isteyen güruhun bir tuzağı. Çünkü faizler bir kez artmaya başladığında daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi ülke ekonomisi “süper enflasyon” girdabına hızla ilerlemeye başlar. Yine daha öncede belirttiğimiz gibi son yıllarda Türkiye’de fırlayan gıda fiyatları, yükselen enerji fiyatları, enflasyon ve işsizlik oranlarının sadece ülkemize ait sorunlarmış gibi görülmesi son derece yanlış bir bakış açısıdır. Şu an tüm dünya ekonomik sıkıntılar içinde. Göreve geldiğinden beri faiz artırımı yapmayan, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun faizleri indirme politikasından vazgeçmemesi çok önemli bir karar olacaktır.

İlgili Haberler