Çiftçi kuraklığa karşı kırmızı mercimeğe yöneldi

Geçtiğimiz yıl bölgede yaşanan kuraklıktan etkilenen çiftçiler, kuraklığa karşı dayanıklı olan mercimek ekimine yöneldi.

Ekleme: 17.11.2021 23:35:30 / Güncelleme: 18.11.2021 07:53:01 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tarım ve Orman Bakanlığının destek verdiği ve kuraklığa karşı dayanıklı ürünlerin başında gelen mercimek ekimi, Batman’da başladı.

 

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce, Bakanlığın yüzde 75 hibe desteğiyle 400 çiftçiye 160 ton kırmızı mercimek tohumu dağıldı. Çiftçiler Bakanlığın desteğiyle aldığı mercimeğin ekimini gerçekleştirdi.

Bugün başlayan mercimek ekiminde çiftçilerle bir araya gelen Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, yaptığı açıklamada, 400 çiftçiye dağıtılan 160 ton mercimek tohumunun toprakla buluştuğunu belirtti.

“Kırmızı mercimek kuraklığa karşı dayanıklıdır”

Çiftçilere buğday ekiminde de desteklerinin olduğunu söyleyen Gün, “Bakanlığımızın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü özellikle atıl durumdaki tarım arazilerinin değerlendirilmesi ve kırmızı mercimeği geliştirme projesi kapsamında ilimize yaklaşık 160 ton kırmızı mercimek tohumu projesi verildi. Bu projemizle yaklaşık 400 çiftçimize destekleme verildi. Kırmızı mercimeğin hem gübre kullanılmaması hem de kuraklığa dayanıklı olması itibariyle bizim bunu geliştirme maksadımız oldu. Çiftçilerimizin de projeye teveccühü oldu. Şu anda yağmurlar ne kadar azsa da küçük bir yağmurla toprak tava gelmiştir. Şu anda kırmızı mercimek ekimi yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

“Çiftçilerimizden buğday ekmelerini istiyoruz”

Kırmızı mercimek tohumu projesinin Batman’a bereket getirmesi temennisinde bulunan Gün, buğday için de desteklemelerin başladığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Yağmur yağmasıyla toprağımız da tava geldikten sonra diğer hububatlarda özellikle buğday ve arpada ekimleri de başlayacaktır. Çiftçilerimize bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Bizim için buğday stratejik bir öneme sahip. Ne kadar girdi fiyatları fazla olduğu bahsediliyorsa da bağdayın ekilmesi gerekir. Buğdayın hem önemi ve hem de getirisinden dolayı önemlidir. Çiftçilerimizin buğday ekmelerini ve bu konuda teveccüh göstermelerini istiyoruz. Buğday için tarımsal destek fiyatları açıklandı. Hem mazot gübre desteği hem de kilogram başında buğday desteği yapılmaktadır.”

“Kuraklığa dayanıklı olduğu için mercimek ekmeyi tercih ettik”

Yüzde 75 hibeli kırmızı mercimek tohumu ekmeye başladıklarını ifade eden çiftçi Erkan Kayra, “Başvurumuz üzerine ismimiz çıktı. 40 dönüm için 500 kilo mercimek tohumu teslim aldık. Dönüm başına 13 kilo atıyoruz. Gübre, tohum fiyatlarının yüksekliği, maddi imkânsızlık ve kuraklığa dayanıklı olduğu için mercimek ekmeyi tercih ettik. Mercimeğin maliyeti buğday ve arpaya göre daha düşüktür. Destekleme olunca da yüzde 75 hibeli mercimekten faydalandık.” dedi.(İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar