Pakistan: Dünyanın havası en kirli şehri can çekişiyor

Mepa News'in verdiği habere göre; Pakistan'ın kültürel başkenti sayılan 13 milyonluk Lahor şehri dünyanın havası en kirli şehri olması nedeniyle can çekişiyor. Bu kirliliğin nedenleri ne?

Ekleme: 17.11.2021 13:09:18 / Güncelleme: 17.11.2021 13:09:18 / Dünya
Destek için 

Pakistan'ın en önemli şehirlerinden olan ve ülkenin kültürel başkenti sayılan Pencap eyaletinin merkezi Lahor şehri hava kirliliği felaketi yaşıyor.

Dünyadaki şehirlerin hava kirlilik oranlarını takip eden AirVisual izleme platformunu işleten İsviçreli teknoloji şirketi IQAir'e göre 13 milyon nüfuslu Lahor şehri dünyada havası en kirli şehir.

"Ölümcül seviye sayılan 300'ün üzerinde bir kirlilik var"
Hava kirliliği sıralamasında Lahor'un son günlerde 348 puana ulaşarak öldürücü seviye sayılan 300 puanın oldukça üzerine çıkmış durumda.

Şehrin görüntüsüne hakim olan bu kirliliğin her yaştan insanın ölümüne de neden olduğu bildiriliyor. Dünyanın havası en kirli şehirleri sıralamasında ikinci sırada Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'yi de kapsayan 30 milyonluk Lahor'daki kirliliğe en çok araçların düşük kalitede yakıt kullanmasının ve şehrin içerisinde yer alan fabrikaların hava filtresi kullanmamasının neden olduğu bildiriliyor.

"Kentte nefes almak zorlaştı"
Kışların ılık geçtiği şehirde ısınma nedenli bir kirlilik sorunu genellikle bulunmuyor. Buna rağmen şehrin dünyanın en kirli havasına sahip olmasında yöneticilerin ihmali nedeninin kirliliğin asıl nedeni olduğu belirtiliyor. 

Lahorlular kentte nefes almanın zorlaştığını, her yaştan Lahorlunun bu kirlilik nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtiyorlar.

Doktora gidecek paraları bulunmadığını belirten kent sakinleri çaresizlik içerisinde açık havada maskeyle nefes almaya çalıştıklarını belirtiyorlar ve Pakistan yönetiminin duruma kayıtsızlığını kınıyorlar.