Yerli tren tekeri üretildi

Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir, yerli ve milli olarak ürettiği tren tekerinde ihracata odaklandı.

Ekleme: 17.11.2021 08:15:26 / Güncelleme: 17.11.2021 08:50:18 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Fabrikalar kuran fabrika” olarak anılan Kardemir’in tren tekeri üretim tesisini ziyaret etti. Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Bakan Varank, şunları kaydetti:

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

“Türkiye’de katma değerli üretimle kalkınmanın her zaman destekçisi bir hükümet olarak hareket ediyoruz. Tren tekerleri, normal demir çelik üretimini katma değerli hale getiren bir proses. Türkiye’nin senede 40 bin tren tekeri ithalatı var. Burada gördüğümüz tesis, 200 bin adetlere kadar çok farklı kategorilerde tren tekeri üretebilen bir tesis.”

FARKLI TEKERLER ÜRETİLİYOR

“Raylı ulaşım sistemleri, dünyada standartların çok yoğun bir şekilde uygulandığı bir sektör. Bu tesiste üretilen tren tekerleri de çok farklı vagonlarda, raylı sistemlerde kullanılabiliyor. Çok farklı modeller burada üretilebiliyor. Yük vagonu tekerlerinden Marmaray’da kullanılabilen tekerlere kadar bu tesiste üretim yapma kabiliyeti var.”

CİDDİ İHRACAT YAPACAK

“Yaklaşık 170-180 milyon dolarlık bir yatırımla bu tesis hayata geçirildi. Burada Türkiye’nin ihtiyacını karşılamanın yanında inşallah önümüzdeki dönemde bu tekerlerin gerekli sertifikasyonları peyderpey almasıyla birlikte ciddi bir ihracat yapılacak. Peki buradaki katma değer nedir diye sorarsak normal şartlarda bir inşaat demirinin tonu 700 dolarken buradaki tren tekerleri işlenip üretildikten sonra tonu bin 800 dolarlara kadar çıkabiliyor. Aradaki katma değer de ülkemizde kalmış oluyor.”

ÜRETİMLE KALKINMA

“Yüksek teknoloji diyebileceğimiz dünyada, Avrupa’da birkaç ülkenin başarabildiği bir işi Türkiye’de Karabük’te başarıyor olmamız, bizim emekçilerimizin, mühendislerimizin bu tekerleri üretiyor olması memnuniyet verici. Türkiye’de katma değerli üretimi desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, yerli ya da yabancı yatırımcıları destekleyerek ülkemizi üretimle kalkındırmanın derdinde olmaya devam edeceğiz.”

YERLİ VE MİLLİ TEKERLER MARMARAY’DA

Burada gördüğünüz tekerlerin bir kısmı halihazırda Türkiye’de kullanılmaya devam ediyor. İhracat da ilk defa gerçekleştirildi. Avrupa’ya buradaki tren tekerleri ihraç edilebiliyor. İstanbul’daki vatandaşlarımız, bu yerli ve milli tekerlerle çalışan Marmaray’da seyahat ediyorlar. Buranın en önemli kabiliyetlerinden bir tanesi kendilerine teslim edilen her türlü modeli kendi kalıplarıyla geliştirip bunları üretebilmeleri. Türkiye’de hangi sınıfta bir teker ihtiyacı varsa bundan sonra Karabük’te bunu karşılayabileceğiz ve bunun ihracatını yapabileceğiz.”

SERTİFİKASYONLAR ALINIYOR

“Türkiye’de ilk olduğu gibi Avrupa’da da birkaç ülkeden bir tanesiyiz. Uzun yıllardır aslında konuşulan bir konudan bahsediyoruz. 5-6 yıl önce bu işin yatırımı başladı. 2018 yılında ilk üretimlerden sonra gerekli sertifikasyonların alınmasıyla birlikte bu tekerler de hem Türkiye’de hem yurt dışında kullanılabiliyor.”