Dünyada ve Türkiye'de obezite ile mücadele çalışmaları sürüyor. Obeziteye yakalanan insanların çoğunun şeker ve yağ oranı yüksek gıdalarla beslendiği ve bu gıdaların kilo aldırmanın yanı sıra birçok sağlık sorununa da yol açtığı görülüyor.
Küçük yaşlardan itibaren hazır gıdalara ve atıştırmalıklara alıştırılan çocuklarda yemeğe karşı isteksizlik meydana geliyor. Bu durum obezite ve farklı hastalıkların oluşmasına zemin hazırlarken aynı zamanda çocuğun geriye kalan hayatının tümünü etkileyebiliyor.
Yemek yemeyen çocuklara karşı nasıl davranılması gerektiği ile ilgili açıklamada bulunan Psikolog Nurşen Karakoç, yemek yemeyen çocuğa abur cubur vermenin yanlış olduğunu belirtti.
"Çocuğun acıkması beklenmelidir"
Çocuğa zorla yemek verilmemesi gerektiğini ifade eden Karakoç, "Çocuğun sevmediği bir şey zorla verilmemelidir. Çocuğa abur cubur verilmemelidir. Genel anlamda yemek yeme problemlerinin en büyük sebebi abur cubur yeme alışkanlığıdır. Çocuklar abur cubur yiyince iştahları kapanıyor. Abur cuburun içinde şeker oranı ve çocuğa haz veren maddeler olduğu için çocuk bunları yemeyi tercih ediyor. Aşırı acıkmadığı sürece çocuk yemek yemiyor ve o abur cuburu bekliyor. Çünkü abur cuburun tadı ona göre yemekten daha güzel. Eğer aile çocuğa abur cubur vermeyi keserse çocuk da çok acıktığında yemek yiyecektir. Sevmediği yemek olsa dahi çok acıktığı için yiyecektir." dedi.
"Çocuk bir gün yemek yemedi diye açlıktan ölmez"
Psikolog Nurşen Karakoç
Abur cubura alışan çocukların yemek yeme konusunda inat ettiklerini ve bu durumla karşılaşan ailelerin de tedirgin olup çocuklara abur cubur verdiğini belirten Karakoç, bunun çok yanlış bir davranış olduğunu hatırlattı.
Karakoç, "Aileler, çocuk yemek yemediğinde açlıktan bir şey olmasın diye abur cubur verebiliyorlar. Bunu yapmak yanlış. Ailelerin dayanması gerekiyor. Hiçbir çocuk bir gün yemek yemedi diye açlıktan ölmez. Çocuğun çok acıkıp yemek istemesini beklemek gerekir. Çocuk acıktığında yemek yemek isteyecektir. Anne çocuğa 'sen ölsen de sana abur cubur vermeyeceğim' şeklindeki sözleri söylemesi de yanlıştır. Çocuğa, yemeğin hazır olduğu ve yemek yemesi gerektiği söylenmeli ama çocuk yemek istemezse zorla verilmemelidir. Çocuk ne zaman ki çok acıkır ve yemek isterse o zaman yemek verilmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)