Endonezya ulemasından ‘kripto para caiz mi?’ sorusuna yanıt

En kalabalık Müslüman nüfusa sahip ülke konumundaki Endonezya'da Ulema Meclisi, ‘kripto para caiz mi?’ sorusuna yanıt verdi.

Ekleme: 13.11.2021 11:29:01 / Güncelleme: 13.11.2021 11:29:01 / Ekonomi
Destek için 

Endonezya'da Ulema Meclisi (MUI), kripto para ticareti işlemlerine ilişkin bir fetva yayınladı. Yayınlanan fetvada, ‘kripto para caiz mi?’ sorusuna yanıt verildi.

Endonezya Merkez Bankası’ndan kripto para adımı

Endonezya hükümeti, kripto paraların para birimi olarak kullanımını zaten yasaklamış olsa da, vadeli işlemler ve emtia piyasalarında dijital tokenlere yatırım ve ticarete izin veriyor. Hatta Endonezya Merkez Bankası, kendi kripto parasını çıkarmayı değerlendirmeye aldı.

“Zarar verme unsurları içeriyor”

MUI'nin Fetva Bölümü Direktörü Asrorun Niam Şoleh, kripto para caiz mi?’ sorusuna verdiği yanıtta,  'kripto paraların belirsizlik, bahis, zarar verme unsurları içerdiğini, dolayısıyla kumar oynamaya benzediğini' söyledi.

Şeriat ile uyumlu olma şartıyla…

Fetva, elektronik varlıklar için emtia ticaretini de yasaklarken, MUI, 'İslam hukuku veya şeriat ile uyumlu olma şartıyla' kripto paralara kapıyı aralık bıraktı. Şoleh, 'bu şartları yerine getirebilmeleri için mal ve finans araçlarının diğer özelliklerin yanı sıra fiziksel bir şekle, net bir değere ve bilinen kesin bir miktara sahip olmasını gerektiğini' vurgulayarak ekledi: “İslami kuralları karşılayabilir, temel bir varlığa sahip olabilir ve net faydalar sağlayabilirlerse kripto paralara izin verilebilir."

Endonezyalı Müslümanlar kripto paraya rağbet gösteriyor

Kripto para piyasasına giren Endonezyalıların sayısı 2020-21 arasında 4 milyondan 6.5 milyona fırladı. Ticaret Bakanlığı, mayıs ayı itibarıyla kripto para işlemlerinin değerinin 26 milyar dolara çıktığını duyurdu.