Gaziantep’te ilimlerini tamamlayan kız talebeler icazetlerini aldı

Gaziantep’te İTTİHADUL ULEMA bünyesinde verilen İslami ilimlerde başarı göstererek icazet almayı hak kazanan kız talebelere düzenlenen merasimle icazetleri verildi.

Ekleme: 13.11.2021 11:05:19 / Güncelleme: 13.11.2021 11:34:10 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Kentteki bir düğün salonunda ilimlerini tamamlayan kız talebeler için düzenlenen icazet merasimine halk yoğun ilgi gösterdi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan icazet programında, İslami ilimlerde başarı gösterip eğitimlerini tamamlayan kız talebeler, salavat eşliğinde salona girdi. Kız talebelerin salona girişi sırasında duygusal anlar yaşandı.

Yoğun bir katılımın olduğu programda İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Müfit Yaray, ilmin önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı.

İslam dinine hizmet etmenin en önemli çabasının ilim öğrenmek olduğunu vurgulayan Yaray, ilmin devam etmesi için öğretilmesi gerektiğini belirtti.

İslami ilimlerini tamamlayarak icazet alan talebelere seslenen Yaray, öğrendikleri ilimler ile amel etmeyi ve başkalarına öğretmelerini tavsiye etti.

“İlim Cenab-ı Hakk'ın bir kula verebileceği en hayırlı nimettir”

İlmin önemine dikkat çeken Yaray, “İlim Cenab-ı Hakk'ın bir kula verebileceği en hayırlı nimettir. Biz ilmin faziletini ve üstünlüğünü ne kadar anlatsak hakkıyla anlatamayız. Peygamber Efendimiz, ‘bir kişi ilim talep etmek üzere bir yola girerse, adımlarını oraya atmaya başladığı andan itibaren Cenab-ı Hak, ona cennete giden yolları ve kapıları açar’ buyuruyor. Yani o ilme doğru adım atmaya başladığı anda Allah (Celle Celaluhu) o kişinin yolculuğunu cennete giden bir yolculuk yapar.” dedi.

“Alimler ve alimeler peygamberlerin varisleridir”

İlim yolcusu olan, ilim talep eden ve ilim öğrenmek isteyen bir bayan ya da bir erkeğin diğer insanlara karşı fazilet bakımından üstün olduğuna dikkat çeken Yaray, “Peki, bütün bu üstünlüklerin sebebi ve kaynağı nedir? Çünkü Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), ‘alimler ve alimeler peygamberlerin varisleridir’ buyuruyor.” ifadelerini kullandı.

“Allah’ın yanında değerli ve kıymetli olana talip olalım”

Ailelerin çocuklarının İslami ilimleri öğrenmeleri için yardımcı olmalarını isteyen Yaray, “Dünyanın cazibesi güzeldir. Peygamber Efendimiz, ‘dünya yeşildir, tatlıdır, zevklidir, caziptir; insanı kendisine çeker’ buyuruyor. Dünyanın mevki makamları, parası, pulu, serveti insanları kendisinde cezbeder. İşte bundan dolayı bugün etrafımıza baktığımızda insanların büyük bir çoğunluğu da dünyalığı elde etme peşindedirler. Dünyalık mevki, makamlar ve servet elde etmek peşindedirler. Bu yüzden de herkes çocuklarını ve neslini en iyi dünyalığı elde edecek yere doğru sevk etmektedir ve en iyi dünyalığı elde edecek okullara göndermektedir. En iyi dünyalığı, mevki, makamı kazandıracak yerlere gönül rızasıyla göndermektedir. Ama şunu unutmayalım ki dünya; dünyada kalacaktır. Dünyanın mevki makamları ve servetleri dünyada kalacak. Bir Müslüman her şeyden önce evladını ahiretteki en yüksek dereceyi kazanacak bir yere göndermelidir. Ahirette bizleri en yüksek konuma götürecek, peygamberlerin yanına çıkaracak, inşallah Peygamber Efendimize komşu kılacak; ilim ve ilmin talebidir. O ilmimizle amel edip, ölünceye kadar bu yolda gayret çaba sarf etmektir. Öyleyse gelin Allah’ın (Celle Celaluhu) yanında değerli ve kıymetli olana talip olalım.” şeklinde konuştu.

“İslami ilimleri, medrese kültürünü yarınlara taşımanın say ve gayreti içerisindeyiz”

İTTİHADUL ULEMA Medresesi hocalarından Şehadet Durmaz ise toplumun maddi ve manevi tüm sorunlarına karşı sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bizler İTTİHADUL ULEMA olarak aziz Peygamberimizin 'beşikten mezara kadar ilim talep ediniz' fermanını rehber edinerek yola koyulduk.  Toplumun maddi ve manevi tüm sorunlarına karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmeyi kendimize ilke edindik. Manen hasta ve ahlaken çöküntü yaşayan toplumumuzun ancak İslami ilimlerle düzelebileceğine inanan İTTİHADUL ULEMA; medreselerin yaygınlaşması noktasında ciddi çalışmalar yaparak, tüm medrese çalışmalarına tam destek vermektedir. İTTİHADUL ULEMA manen donanımlı, bilinçli, şuurlu ve kendi değerlerine sahip çıkan, ailesine ve toplumuna faydalı nesillerin yetişmesini ana hedef yapmıştır. İTTİHADUL ULEMA; bu duygu ve heyecanla ilmi hizmetlerine ara vermeksizin devam etmektedir. Yurdun birçok yerinde tecrübeli seydalarımızın rehberliğinde ve binlerce medrese talebesi kardeşlerimizle beraber dinimizi en iyi şekilde öğrenmek, aziz Peygamberimizin en büyük mirası olan İslami ilimleri, medrese kültürünü yarınlara taşımanın say ve gayreti içerisindeyiz.”

Medrese hocaları adına konuşan Rümeysa Badilli de 4 yıl boyunca bu anı beklediklerini belirterek, icazet alan talebeleri ise özlemle beklenen Kur’an nesli olarak nitelendirdi.

İcazet alan talebeler adına konuşan Zeynep Yılmaz da “Bu başarı, bugünümüz ve bu anımız Rabbimizin fazlı ve keremindendir. Uzun ve yorucu bir eğitim sürecinden sonra kutlu bir neticeyi görmenin, heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından icazet alan talebe kızların isimleri okunduktan sonra toplu icazet metni okundu.

Daha sonra yaklaşık 4 yıldır aldıkları Sarf, Nahiv, Tefsir, Hadis ve Fıkıh gibi ilimlerde başarı gösterip eğitimlerini tamamlayan talebelere tek tek icazetleri verildi.

Küçük kız çocuklarının ilahi ve ezgiler seslendirdiği programda sinevizyon gösterimi yapıldı.

İcazet programı, okunan duanın ardından sona erdi. (İLKHA)

İlgili Galeriler