Elazığ’da yatırımcılar yeni istihdamlar için destek bekliyor

Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde 2005 yılından beri devlet destekli projeler hazırlayarak KOBİ danışmanlığı yapan Hasan Hayri Özkan, tekstil fabrikası için hazırladığı bir projeden ilham alarak 90 kişinin çalıştığı tekstil fabrikası açtı.

Ekleme: 11.11.2021 13:50:11 / Güncelleme: 11.11.2021 13:59:42 / Güncel / Elazığ Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kovancılar ilçesinde kurulan, 90 kişinin çalıştığı tekstil fabrikasında, ekonomik krize rağmen kalifiye eleman aradıklarını, yer tahsis edildiğinde kapasitesini 300 kişiye kadar çıkaracaklarını belirten Hasan Hayri Özkan 6’ncı Bölge Teşviklerinden faydalanamadıkları için de diğer tekstil firmaları ile gereği gibi rekabet edemediklerini söyledi.

 

Kovancılar ilçesinde 2005 yılından beri KOBİ danışmanlığı yaptığını, 2016 yılında devlet destekli bir tekstil firması kurmak için çalıştığını anlatan Özkan, tekstil alanında ilçede ciddi bir açığın olduğunu fark etmesiyle bu alana yöneldiğini kaydetti.

Hasan Hayri Özkan

“İnsanlarımızı çalışmaya davet ediyoruz”

Özkan, “Tekstil fabrikamızı açtık. Şu an ulusal markalarla çalışıyoruz. Günlük üretim kapasitemiz var. 80-90 civarında eleman istihdam ediyoruz. Bu sayıyı artırma imkânımız var. Kalifiye eleman arıyoruz. Kalifiye eleman bulabilirsek biz bu sayıyı 150-200 hatta 300`e kadar çok rahat bir şekilde çıkarabiliriz. İş potansiyelimiz var. Siparişlerimiz yoğun bir şekilde var. Ancak bu bölgede tekstil sektörünün geçmişi çok olmadığı için, kalifiye eleman bulmak zor olduğundan dolayı İŞ-KUR destekli yetiştirme kursları açıyoruz. Bu yetiştirme kurslarında yetişen personelleri işe alıyoruz. Şu an bu durum bizim çarkımızı döndürüyor. Ama tabii ki iş potansiyelimiz ve siparişlerimiz olduğu için biz insanlarımızı çalışmaya davet ediyoruz.” dedi.

Sektörde yaşadığı sıkıntılardan bahseden Özkan, Elazığ ve bölgenin şu an 6’ncı Bölge Teşviklerinden faydalanmadığını belirtti.

“Teşvikten faydalanmadığımız için rekabet edemiyoruz”

Sadece Elazığ Sanayi Organize Bölgesinin bu teşvikten faydalanabildiğini vurgulayan Özkan şöyle devam etti:

“Bu teşviklerin en önemli sigorta ve enerji tüketim maliyetleridir. Şu anda bize bir kişinin sigorta maliyeti bin 200 TL civarındadır. 6’ncı Bölge Teşviklerinden faydalanırsak bu miktar kişi başı 60-70 TL`ye kadar düşecek. Biz bu durumda rekabet edemiyoruz. Yani başımızda Tunceli, Bingöl, Diyarbakır ve Elazığ Organize Sanayi Bölgesi var. Buradaki arkadaşlarımız 6’ncı Bölge Teşviklerinden faydalanıp sigorta primini 50-60 TL öderken biz bin 200 TL olarak ödüyoruz. Bazı bölgesel teşvikler var onları kullanmaya çalışıyoruz ama bu rekabet gücümüzü ciddi oranda düşürüyor.”

“Bazı siparişleri alamıyoruz”

Bir diğer sorunlarının ise tekstil alanını genişletebilmek için gerekli olan fiziki alanının olmadığını belirten Özkan, “Kalkınma ajansı, ticaret odası ve belediye ile bir görüşmemiz oldu. Kalkınma ajansı ve Kovancılar Belediyesi ortaklaşa bir yer yapacaklar. Bu konuda ihaleye çıkıldı diye biliyorum. Ulusal markalarla çalışıyoruz. Devlet kurumları ile çalışıyoruz. Şu anda gelen bazı siparişleri alamıyoruz. Bu da hem bizim için hem ilçemiz için ciddi bir ekonomik bir kayıptır. Bunun için Kalkınma ajansımızdan, ticaret odamızdan, belediyemizden bir an önce iş yurtlarının yapılıp bize teslim edilmesini talep ediyoruz.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler