İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Kılıçarslan: Tefecilik toplumsal huzursuzluğa neden oluyor

Batman başta olmak üzere bölge genelinde giderek artış gösteren ve toplumsal huzursuzluğa neden olan tefeciliğe ilişkin konuşan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, önemli uyarılarda bulundu.

Ekleme: 08.11.2021 12:05:11 / Güncelleme: 08.11.2021 13:32:17 / İslam / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tefecilik sorununun giderek arttığını, büyük yıkımlara neden olduğunu belirten İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Kılıçarslan, halkın bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Tefeci mağduriyetinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kılıçarslan, tefecilerin eline düşen çok sayıda kişinin iflas edip aile huzurunun dağıldığını, hatta tefecilerin intiharlara bile sebep olduğunu vurguladı.

Tefeciliğin büyük bir toplumsal sorun haline geldiğine işaret eden Kılıçarslan, tefeciliğin haksız ve haram bir kazanç biçimi olduğunu kaydetti.

“Ailede huzursuzluğa sebep oluyor”

Tefeciler yüzünden insanları her şeylerini kaybettiğini belirten Kılıçarslan, “Memleketimizde tefecilik çok fazla artmış durumdadır. Tefecilik denilen şey faiz ve haram üzerine yapılan bir alışveriştir. Zor duruma düşen insanlar faizle para verenlere muhtaç oluyorlar. Onlarda karşılığında ona muhtaç olan insana verdiği paranın kat kat üstünde para istiyorlar. Zaten kişi iflas etmiş, verecek bir şeyi olmadığı için onlara mecbur kalmış. Bu durumu yaşayan kişi kat kat artan borcunu ödeyemediği için mülkünü, hanımın altınları ve hatta neyi varsa satıyor. Bu da ailede huzursuzluğa sebep olduğu için birçok kişinin intihar etmesine sebep oluyor.” dedi.

“İslam’da sadaka, zekât vardır”

Tefeci mağduru çok sayıda kişinin kendilerine müracaat ettiğini söyleyen Kılıçarslan, şöyle devam etti:

“Bize gelen tefeci mağduru birçok kişi ‘Ben falan kişinin eline düştüm. Benim bütün malımı, mülkümü benden alıyor’ diyor. İslam’da şefkat, merhamet, zekât ve sadaka var. Tefeciliğe alışan insanlar; ne zekât verirler ne insanlara merhamet ederler ne de sadaka verirler. Peygamberimiz bir hadisinde ‘Kim bir Müslüman kardeşine merhamet etmezse, Allah Teâlâ’da ona merhamet etmez’ diye buyuruyor. Dolayısıyla kim bir insanın malını, mülkünü faiz ve haram şekillerle yerse kıyamet gününde sanki 36 defa zina yapmış gibi Allah Teâlâ ondan günah kabul eder.”

“İnsanlar birbirlerine merhamet etmelidir”

“Dolayısıyla biz birbirimize merhamet etmek ile mükellefiz.” diyen Kılıçarslan, “Allah bir ayeti kerime şöyle buyuruyor; ‘İnsanların en iyisi odur ki; insanlara merhamet etsin’ eğer kişi insanlara merhamet ederse Allah Teâlâ’da ona merhamet eder ve onun malına bereket koyar. Hatta Peygamberimiz ‘Sadaka ömrün bereketidir’ buyuruyor. Yani sadaka malın bereketidir ve belaları da def eder. Sadaka veren kişiye, kıyamet gününde verdiği sadaka ona gölge oluyor.” diye konuştu.

Memlekette tefecilik yapanların çok fazla yayıldığını belirten Kılıçarslan, tefecilerin eline düşen çok sayıda kişinin iflas edip kaçmak zorunda kaldığını söyledi.

“Allah tefecilik yapanları düşman kabul ediyor”

Faiz ve tefeciliğin şeytanın sevdiği bir haram çeşidi olduğunu vurgulayan Kılıçarslan, son olarak şunları söyledi:

“Bu İslami değildir. Allah Teâlâ tefecilik yapanları düşman olarak kabul ediyor. Çünkü bunlar Allah’ın kullarına haksızlık ediyor, zulüm ediyor, mallarını haramla yiyorlar. Allah Teâlâ bize ‘Mallarınızı haram bir şekilde yemeyin’ demiştir. Şayet bir insanın bedeninde haram oluşmuş ise kıyamet gününde en çok cehennem ateşine layık kişiler onlar olacaklardır. Allah Teâlâ bizi ve bütün Müslümanları başkalarının malını zulümle, haramla, kumarla, gayri meşru şeylerle yemekten muhafaza etsin.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar