Tarihte Bugün: 7 Kasım

7 Kasım’da Türkiye'de ve dünyada neler yaşandı? Tarihte Bugün: 7 Kasım

Ekleme: 07.11.2021 07:00:22 / Güncelleme: 07.11.2021 08:57:02 / Tarihte Bugün
Destek için 

7 Kasım’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

1600: Divan Edebiyatı şairi Baki, öldü. Osmanlı’da Kanuni döneminin büyük şairi olarak ün salan Baki, Kanuni’den ve sonraki padişahlardan büyük teveccüh görmüş; yaşarken şiirleri nedeniyle takdir görüp övülen nadir şairlerden biri olmuştur. Vefatından önce kendisine Sultanu’ş Şuara, yani ‘şairlerin sultanı’ lakabı verilmesi de bu durumunu pekiştirmiştir. (Divan Edebiyatı şairi Baki, öldü)

1917: Rusya’da Çarlık Rejimi’ne son verildi; Komünist Bolşevikler Rusya’da iktidarı ele geçirdi. Bu olay, o zamanlar Rusya’da geçerli olan Gregoryen takvimiyle 26 Ekim’de gerçekleştiği için Ekim Devrimi olarak bilinir. Ayaklanma, işçi ve asker sovyetlerine, yani meclislerine dayandığı için Sovyet Devrimi olarak da adlandırılmaktadır. (Rusya’da Çarlık Rejimi’ne son verildi) 

1917: Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz Kuvvetleri, Osmanlı Devleti idaresindeki Gazze’yi ele geçirdi; Filistin topraklarının kontrolü elden çıktı. Siyonizmle anlaşan İngiltere, özelde İslam Âlemi’nin genelde tüm dünyanın kalbine hançer gibi saplanacak olan siyonist yahudi terör rejimini kurma planını devreye sokmaya başlayacaktı. Bir süre sonra Filistin topraklarının işgaliyle kurulan terör rejimi, Ortadoğu’da yıllar sürecek acı, kan ve gözyaşının kaynağı olacaktır. (İngiliz Kuvvetleri, Gazze’yi ele geçirdi) 

1980: 12 Eylül Cuntası, toplu olarak işlenen suçlarda gözaltında tutma süresini 30 günden 90 güne çıkardı. Zaten çok uzun bir süre olan 30 gün, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir gaddarlıkla 90 güne çıkarılmıştı. (Gözaltında tutma süresi 90 güne çıkarıldı) 

1982: Yeni Anayasa için referandum yapıldı. Göstermelik olarak yapılan referandumda yüzde 91,5 kabul oyu alan Anayasa ile Kenan Evren de Cumhurbaşkanı oldu. Referanduma yapılan eklemeyle Kenan Evren, kendisini cumhurbaşkanı seçtirdi. Bu referanduma yüzde 90 hayır diyen Bingöl, tarihe bir iz bıraktı; Bingöl, cesur Bingöl oldu. Şeyh Said’in memleketi Palu’dan ise yüzde 92 hayır oyu çıktı. Palu, bu olayda tarihi misyonuna uygun bir tercihte bulundu. (Yeni Anayasa için referandum yapıldı) 

1987: Tunus’un ilk devlet başkanı ve kurucusu Habib Burgiba, görevden alındı. Fransa ile anlaşarak Tunus’un bağımsızlığında rol oynayan ve devlet başkanlığı görevine getirilen Burgiba, batılılaşma yanlısı bir politika izlemiş ve bu nedenle yoğun bir muhalefetle karşılanmıştır. (Habib Burgiba, görevden alındı) 

2013: Diyarbakır’ın Merkez Yenişehir İlçesi’nde yıllardır asılı bulunan ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ yazılı tabela, Valilik kararıyla kaldırıldı. (‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ yazılı tabela kaldırıldı)

2014: Terör çetesi askerlerinin Mescid-i Aksa’ya yönelik alçak saldırısı, Diyarbakır’da binlerin katılımı ile protesto edildi. Batman’da bir araya gelen binlerce Müslüman da ‘kahrolsun israil’ sloganları ile siyonist terörü lanetledi. Siyonist terör, İstanbul, Ankara, Kayseri ve Samsun başta olmak üzere yurdun dört bir yanında protesto edildi. (Mescid-i Aksa saldırısı kınandı)

2014: Budist Myanmar Hükümeti, yeni bir zulüm tasarısını devreye soktu. Tasarı ile Arakanlı Müslümanlar, ya etnik sınıflamayı kabul edip vatandaşlık elde edecek ya da tutuklanacaktı.  (Arakan’da zulüm tasarı)

2016: Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesine ilişkin davanın 9’uncu duruşması, Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Saat 10.00’da başlayan duruşmaya siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve hukukçular da destek verdi. Dava 5 Aralık’a ertelendi. Adliye önünde yapılan basın açıklamasında ise “azmettiriciler hakkında da gerekli soruşturma ve kovuşturma”nın yapılması istendi.  (Yasin Börü davası)

İlgili Haberler