Ilısu Barajı ve HES açıldı

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Barajı ve HES açılışında yaptığı konuşmada, "Ilısu projesinin; su ve enerji yatırımı olmanın yanında kültürel ve sosyal gelişimi sağlayacak yapısal dönüşüm boyutu da bulunmaktadır." dedi.

Ekleme: 06.11.2021 15:45:17 / Güncelleme: 06.11.2021 16:43:11 / Ekonomi / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'in Dargeçit ilçesindeki Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in açılışı törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Ilısu Barajı ve HES'in, halka hizmet amaçlarının, eser ve hizmet siyasetlerinin en somut örneklerinden biri olduğunu söyleyen Erdoğan, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için milletimize söz verdiğimiz yatırımlardan biri olan Ilısu projesini hamdolsun, finansmanından terör örgütü saldırılarına kadar her aşamasında önümüze çıkartılan nice engellere rağmen tamamladık. Ilısu projesini engellemek için yürütülen karalamama kampanyalarını ve bunların gerisindeki kirli niyetleri unutmadık, unutmayacağız. Bu eser, yeminli Türkiye düşmanlarına da kendi ülkesine ve husumetleriyle maruf içimizdeki mankurtlara da verilmiş en güzel cevaptır." dedi.

"Baraj ve HES'lerimizin en büyüğü"

Erdoğan, "Barış, kardeşlik, huzur, refah ve güç sembolü olan Ilısu Projesi, Dicle Nehri üzerinde gerdanlık gibi dizdiğimizi baraj ve HES'lerimizin en büyüğüdür. Atatürk Barajı'ndan sonraki en büyük ikinci gövde hacimli bu barajımızın ön yüzü beton kaplı baraj tipi bakımından da dünyada ilk sırada yer almaktadır. Su depolama kapasitesi yaklaşık 11 milyar metreküpü bulan Ilısu, 1200 megavatlık kurulu gücü ile dördüncü büyük hidroelektrik santralimiz olarak ülkemizi yıllık  3 milyar liralık fayda sağlayacaktır." bilgisine yer verdi.

"Bizim medeniyetimizde su hayattır. Enerji de günümüzün vazgeçilmek bir diğer hayat kaynağıdır" diyen Erdoğan,  Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in, her iki alanda da Türkiye'ye çok önemli kazanımlar sağlayan bir proje olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Ilısu'nun Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerimizdeki vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm milletimizi hayırlı olmasını diliyorum. Bu barajın ülkemize kazandırılmasında emeği geçen bakanlarımıza, kurumlarımıza, yüklenici firmalara, mühendisinden işçisine herkese teşekkür ediyorum." diye belirtti.

"Şüphesiz su, bu yüzyılın en stratejik ve en değerli kaynağıdır"

Erdoğan, şöyle devam etti:

Dünyanın ve ülkemizsin giderek artan bu kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldığı şu dönemde böyle bir eseri hizmete açmamızın çok daha önemli ve anlamlı olduğuna inanıyorum. Kuraklığın tetiklediği gıda ve aynı şekilde her geçen gün daha belirgin hale gelen enerji krizlerine karşı ülkemizi korumak için tüm potansiyelimizi kullanmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin su kaynaklarının tek bir damlasının dahi israfına tahammülümüz yoktur. Kendi kaynaklarımıza dayalı yenilenebilir enerji üretimini de en üst seviyeye çıkarmamız şarttır.  Dünyanın bundan sonraki dönemlerine ilişkin senaryolarının önümüze koyduğu karanlık tablo şimdiden tüm ihtimallere karşı hazırlıklı olmamızı gerektiriyor. Şüphesiz su, bu yüzyılın en stratejik ve en değerli kaynağıdır.

İklim değişikliği, kuraklık, artan nüfus ve kentleşme ile birlikte su kaynaklarındaki baskılar giderek artmaktadır. Dünyada son 60 yılda 3 milyardan 8 milyara çıkan dünya nüfusa karşılık yeryüzüne düşen yağış miktarında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Üstelik iklim değişikliğiyle bağlantılı kuraklık, sel, orman yangını gibi afetler giderek sıklaşmaktadır. Su kaynaklarının kullanımının kalite ve miktar yönünden azalması da ayrı bir sıkıntı sebebidir. Mevcut su kaynaklarının yüzde 70'den fazlası tarımda yani gıda üretiminde kullanılıyor. Bu durum özelikle su konusundaki her olumsuzluğun gıda üretimine de yansıyacağı anlamına geliyor. Türkiye, su zengini bir ülke değildir. Su stresi çeken ülkeler grubundayız. Su kaynaklarının tükenme sınırına ulaşmadan verimli değerlendirmek ve doğru yönetmek artık bir tercih değil mecburiyet haline gelmiştir.

Erdoğan, geçmişte petrol için verilen mücadelenin bir benzerinin önümüzdeki dönemde su kaynakları ve gıda üretimi için yaşanacağının anlaşıldığına dikkat çekti.

 

"Kürt kardeşlerimi biz ihmal edemezdik"

Erdoğan, "Ilısu projesinin; su ve enerji yatırımı olmanın yanında kültürel ve sosyal gelişimi sağlayacak yapısal dönüşüm boyutu da bulunmaktadır. Proje kapsamında inşaat çalışmalarının yanında çevre, yeniden yerleşim ve kültürel miras konularında       pek çok yatırımı hayata geçirdik. En çok istismar edilen Hasankeyf başta olmak üzere tüm tarihi ve kültürel varlıkları özenle koruyarak gelecek nesillere miras bıraktık. Burada benim Kürt kardeşlerim var. Kürt kardeşlerimi biz ihmal edemezdik, etmedik ve onlara da bu eserleri kazandırdık." şeklinde konuştu.

Erdoğan, burada toplanan suları yakında inşa edecekleri Cizre Barajı'na bırakarak hem enerji üretecek hem de bir milyon dekar araziyi sulayabileceklerini söyledi.

Erdoğan ayrıca Ilısu Barajı ve HES'in, geçen yılın 19 Mayıs'ından bu günü kadar yaklaşık 4 milyar kilovatsaat enerji üretimin gerçekleştirerek ekonomiye 2,6 milyar lira katkı sağladığı bilgisini paylaştı.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in açılışı gerçekleştirildi. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar