Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nin iki projesi tescil aldı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Abdulhalik Karabulut ile akademisyenlerce hazırlanan hologram görüntüleme cihazı ile robotik kol projeleri, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tescil aldı.

Ekleme: 05.11.2021 13:50:09 / Güncelleme: 05.11.2021 13:50:09 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nce yürütülen ve AİÇÜ Rektörü Profesör Doktor Abdulhalik Karabulut ile Atatürk Üniversitesi’nden Profesör Doktor Mehmet Ertuğrul, AİÇÜ’den Doçent Doktor Bünyamin Aygün ve Öğretim Görevlisi Ahmet Özmen, Elektrik-Elektronik Mühendisi Mustafa Uzuniba ile AİÇÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin tasarımlarını yaptığı holografik görüntüleme cihazı ile robotik kol projeleri, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından benzersiz bir tasarım olarak tescil edildi.

Dünyanın dijital çağı yaşadığını, üniversite olarak bu alanda yapılabilecek projeler için çalışmalar yürüttüklerini belirten Rektör Abdulhalik Karabulut, üniversite olarak önemli çalışmalara imza attıklarının altını çizdi.

"Dijital robot teknolojisi hayatımızda ciddi anlamda yer alacak"

Yürütülen çalışmalar hakkında konuşan Rektör Karabulut, "Bu dijital çağı düşündüğümüzde özellikle bilgisayar ve otonom sistemler çok önem arz ediyor. Çünkü bilim dünyası, endüstri 4.0'dan öte artık endüstri 5.0 ve toplum 5.0 özellikleri uğraşıyor. Artık öyle bir plan düşünülüyor ki yakın gelecekte artık dijital robot teknolojisi hayatımızda ciddi anlamda yer alacak. İşte onun içinde toplum 5.0 bir anlamda bu işin felsefi ve ahlaki değerlerini oluşturmak için yapılan önemli çalışmalar. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak da dünyanın gidişatına uygun olarak neler yapabiliriz düşüncesi ile hareket ediyor çalışmalar yürütüyoruz." dedi.

"Robot kuş projesi ile Türkiye'de bir anlamda ses getirdik"

Yürüttükleri çalışmaların kapsamı hem öğrencilerin faydasına olduğunu ve hem de toplumun istifade edebildiğinin altını çizen Karabulut, fizikçi olması nedeni ile kendisinin çalışmalarda yer aldığını söyledi.

https://ilkha.com/guncel/aicu-lu-mucitler-teknofest-te-turkiye-birincisi-oldu-172962

Karabulut, "TEKNOFEST'e hazırlık aşamasında özellikle öğrencilerimizi Türkiye birinciliğine taşıdık. Robot kuş projesi ile Türkiye'de bir anlamda ses getirdik. Bu çalışmalara bağlı olarak hem bilim ve teknolojiye ayak uydurmak, robotik sistemlerin üniversitemizde kullanılmasına alt zemin oluşturmak hem de mekatronik bölümü öğrencileri, bilgisayar bölümü öğrencileri, elektrik bölümü öğrencileri yani teknik bölümlerdeki öğrencilerimizin robotik bilimini, robotiği hayata uygulama ve özellikle öğrencilerimizin hem eğitim amaçlı, hem öğretim amaçlı hem de teknik alt yapıya sahip olmaları için oluşturduğumuz laboratuvarlarımızda çıkarttığımız çalışmalar. Bende bir fizikçi olarak ekip ile beraber çalışıyorum. Erzurum'dan Profesör Doktor Mehmet Ertuğrul hocamız var yine ekimizde." ifadelerini kullandı.

Rektör Karabulut yürüttükleri iki çalışma ile ilgili marka tescili aldıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

Arkadaşlarımız ile bu yıl yürüttüğümüz çalışmaların semeresini aldık ve önemli iki tane projemiz patent endüstrisinden marka tescili aldı. Bunlardan biri hologram, özellikle tasarımda görsel olarak öğrencilerimizin eğitimi için çok ciddi bir katkı sağlayacak. İkinci olarak da robot kol projemiz, emsalsiz görünerek tescil edildi. Tabi ki bunlar bize ne getirecek diye baktığımız zaman birincisi teknolojinin nereye gittiği ile ilgili hem araştırmacılarımızın hem de öğrencilerimizin geleceğe hazırlıkları için çok önemli bir altyapı oluşturuyor.

Çalışmalar yürüten ekibin içinde yer alan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Bünyamin Aygün, tescil alan çalışmalarının önemli olduğunu ilerleyen dönemlerde farklı çalışmalarının da olacağını söyledi.

Bünyamin Aygün, "Öğrencilerimiz, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinden mezun olduktan sonra çalışacakları herhangi bir endüstriyel kurum, kuruluş, fabrika, havalimanları olabilir oradaki bir sistemin yazılımı ile ilgilenecekler birebir. Amacımız teorinin yanında uygulama da yapabilsinler. Bunun için birkaç projemiz devam ediyor. İki projemiz tasarım patenti almaya hak kazandı. Bölümümüz ve üniversitemiz için çok büyük bir başarı. Bu cihazlardan biri olan hologramda reklamcılık alanı, haber akışında değişiklikler olabilir. İstediğimiz kodu yazarak hologram cihazımızı kullanabiliriz. Öğrencilerimiz kod yazılımında baya ileri bir noktaya geldiler cihazın kodlarını kendileri yazarak çalışmasını sağladılar. Diğer bir projemiz robot kol projesi. Bir robot kol ürettik, tasarımı tamamen bizlere ait. Robot kol projemizde tasarım patentini aldı şuan ticari olarak da üretilmeye başlanacak. Bütün endüstriyel tesislerde rahat kullanılabilecek. Ayrıca ikinci amacımız eğitim yönüydü. Öğrencilerimiz robot kolu kendileri bütün parçalarını birleştirip oluşturduktan sonra bilgisayar yazılımı ile kod yükleyip istedikleri işlemleri onlara yatırabilecekler." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler