Kaç derece insanlar için ölümcül olabilir? Aşırı sıcakların riski nedir?

Avrupa başta olmak üzere dünyada aşırı sıcaklar sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı giderek artarken, bazı bilim insanları özellikle Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz gibi kuraklığın yaşandığı bölgelerde insanların "klima olmadan hayatta kalamayacağını" ifade ediyor.

Ekleme: 04.11.2021 22:57:39 / Güncelleme: 04.11.2021 22:57:39 / Güncel
Destek için 

Küçük çocuklar, hamileler, arazide ya da ev-iş yeri dışında fiziksel olarak daha zor işlerde çalışanlar hava kaç derece olursa olsun normalin üzerinde görülen her tür sıcaklık artışlarında risk altında bulunuyor.

Aşırı sıcaklara karşı insan vücudunun duyarlılığı göreceli bir kavram ve herkes için aynı önlemleri almak doğru değil. Ancak soğuk iklimlerde büyüyen, kronik hastalığı olan ve yaşı ilerlemiş kişiler "aşırı sıcak hava dalgalarına" karşı çok daha dikkatli olmalılar. Zira yaş ilerledikçe metabolizma hızı yavaşlıyor ve hastalıklar artıyor. Özellikle 65 yaş bu konuda kritik eşik. Çünkü 65 yaşından sonra bağışıklık sistemi hızla zayıflıyor ve vücudun hastalıklara ve dış etkenlere olan hassasiyeti artıyor.

Lazio Bölgesel Sağlık Hizmetleri araştırma görevlilerinden İklim Bilimci Francesca de'Donato, "Herkes için hangi derecenin çok sıcak olduğunu söylemek, bu konuda uyarıda bulunmak ya da bir rakam vermek oldukça zor." diyor ve ekliyor:

"Bu evrensel bir şey değil. Bu sebeple uluslararası bir sıcak hava dalgası ya da derecesi tanımı yok. Bu sebeple Avrupa ya da dünya geneli için için riskli bir sıcaklık aralığı ya da eşiği veremeyiz."

Dünya ısındıkça atmosfer daha fazla su ve su buharı tutuyor. Havadaki nem ve su buharı oranı belli bir düzeye yükseldiği zaman, vücudun aşırı sıcaklara karşı savunma mekanizmasının harekete geçirip soğuma işlemine başlamak için terlemesi artık işe yaramıyor.

Örneğin Basra Körfezi, Pakistan, Meksika ve güney doğu Asya gibi bölgelerindeki sıcaklık ve su buharı oranı yılın belli dönemlerinde tehlikeli eşiği geçiyor.

Ancak bazı kişiler için havadaki nem oranı en az yüzde 75 olduğu zaman, sıradan bir yaz sıcaklığı olan 38 santigrat derece bile ölümcül olabiliyor.

Bilim insanlarına göre, önümüzdeki 50 sene içerisinde dünya genelindeki 3 milyar insan bu şartlarda yaşamak zorunda kalacak.

(EURONEWS)

Etiketler: