Ücretlerinin azlığından yakınan işçiler, çok zor şartlarda çalışmalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti. Geçimlerini sağlayamaz hale geldiklerini ifade eden işçiler, aldıkları yevmiyenin giderlerinin çok altında olduğunu kaydetti.
Lahana hasadı yaptıklarını söyleyen tarım işçisi Alaattin Işık, “Lahanayı buğday hasadından sonra ektik. Lahana fidelerimizi Adana ve Mersin’den aldıktan sonra tarlada ekiyor, gübreliyor, suluyor ve bakımını yapıyoruz. Lahananın yetişmesi ortalama 85 gün sürüyor.” dedi.
Masrafların bayağı arttığına dikkat çeken Işık, “Bu sene yağmur yağmadığı için sürekli sulama yaptık, bu da bize ek masraf oldu. Çiftçilik yapmak çok zorlaştı. Gübre, mazot ve masrafların fiyatı yüzde yüz arttı. Yevmiyelerimiz geçen seneye göre çok az. Çünkü her şeyin fiyatı iki kat yükseldi.” diye konuştu.
Alaattin Işık
“Her şeyin fiyatı yüzde 100 yükseldi”
Kendilerinin de hayat pahalılığından nasibini aldığını vurgulayan Işık, şöyle devam etti:
“Geçen sene 250 liraya aldığım bir teneke yağın fiyatı şu anda 380 lira olmuş. Geçen sene 120 lira alıyorduk, bu sene 140 lira alıyoruz. Yani yevmiyemiz 20 lira arttı. Her şeyin fiyatı yüzde 100 yükseldi ama yevmiye çok az arttı. Yetkililerden artan bu maliyetlere çözüm bulmalarını istiyoruz.”
“Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz”
Günlük ortalama 70-80 lira yevmiyeyle çalıştıklarını belirten bir diğer tarım işçisi Adem Işık, “Lahana tarlasına sabah saat 06.00 geliyor, bazen akşama kadar, bazen de saat 15.00’e kadar çalışıyoruz. Tarlada hal komisyoncularına çalışıyoruz. Çoğu zaman 70-80 lira yevmiye ile çalışıyoruz. Hepimiz akrabayız, tarlaya ekip olarak geliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Adem Işık
“Masraflar çok”
Aldıkları yevmiyenin masraflarını karşılamaya yetmediğini dile getiren Işık, son olarak şunları söyledi:
“Tarlada verim iyi ama gelir az. Masraflar çok. Bir torba gübrenin fiyatı 400 olmuş. Gıda fiyatlarında yapılan zamlar nedeniyle geçimimizi yapamaz hale geldik. Yevmiyemiz bize yetmiyor. Lahananın tarlada kilosu bir ila bir buçuk arasında marketlerde ise 4 ila 4 buçuk arasında. Yetkililerinden bu duruma bir el atmalarını istiyoruz.”(İLKHA)