Tarihte Bugün: 2 Kasım

2 Kasım'da Türkiye'de ve dünyada neler yaşandı? Tarihte Bugün: 2 Kasım

Ekleme: 02.11.2021 07:18:35 / Güncelleme: 03.11.2021 07:13:33 / Tarihte Bugün
Destek için 

2 Kasım'da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

644: İslam Devleti’nin Hazreti Ebubekir radiyallahu anh’dan sonraki ikinci halifesi Hazreti Ömer radiyallahu anh şehid edildi. Hz. Ömer hak ile batılın arasını ayıran kişi manasında “Ömer Faruk” olarak anılır. Halifeliği döneminde İslam dini üç kıtaya yayılmış ve İslam Devleti toprakları alabildiğine genişlemiştir. Binlerce yıllık imparatorlukları ortadan kaldırmış; İran ve Bizans gibi zamanın iki süper gücüne boyun eğdirerek İslam’ın izzetini doruklara çıkarmıştır. (Hazreti Ömer şehid edildi)

1914: Rusya, Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Böylece Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı’ya karşı bir cephe daha oluşmuş ve işgal hareketinin doğu kısmı, Rusya tarafından yürütülmüştür. (Rusya, Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti) 

1917: Yahudilere Filistin’de yurt verilmesini öngören Balfour Deklarasyonu yayınlandı. Söz konusu deklarasyon, Filistin’de bir işgal devletinin kurulmasına giden sürecin önemli bir kilometre taşıdır. (Balfour Deklarasyonu yayınlandı)

1953: Pakistan Kurucu Meclisi, aldığı bir kararla ülkenin adını Pakistan İslam Cumhuriyeti olarak değiştirdi. Halen İslam Cumhuriyeti statüsü devam eden Pakistan’da laikleştirme girişimleri, Batı’nın ve Amerika’nın da desteği ile büyük bir hızla sürdürülmektedir. (Pakistan, İslam Cumhuriyeti oldu)

1982: 12 Eylül Darbesi sonrası Cunta Yönetimi’nin Milli Eğitim Bakanlığı, yatılı öğrencilerin yemekten sonra, “Allah’ımıza hamd olsun, milletimiz var olsun” yerine “Tanrımıza hamd olsun, milletimiz var olsun” demeleri kararını aldı. Kelimeler üzerinden bile İslam düşmanlığı sürdürülüyor ve dini duyarlılık yok edilmeye çalışılıyordu. (“Tanrımıza hamd olsun, milletimiz var olsun”)

1988: Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde derse alınmayan tesettürlü kız öğrenciler, ölüm orucuna başladı. (Tesettürlü kız öğrenciler, ölüm orucuna başladı)

2013: Taliban’ın Pakistan’daki lideri Hekimullah Mesud’un da aralarında bulunduğu 5 kişi, insansız hava aracıyla düzenlenen bir saldırıda katledildi. Pakistan İçişleri Bakanı, saldırının Taliban’la yapılacak barış görüşmelerini sabote etmek için düzenlendiğini söyledi. (Taliban liderine saldırı)

2014: Bölgenin tanınmış âlimlerinden Molla Fadıl Gülsever, tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi’nde, Hakk’ın rahmetine kavuştu. (Molla Fadıl Gülsever vefat etti)

2014: Cemaat-i İslami liderlerinden Abdulkadir Molla’yı idam eden ve cemaat liderlerinin büyük bir kısmını zindanlara atan Laik Bangladeş Hükümeti, Cemaat-i İslami liderlerinden Mir Kasım Ali hakkında da idam kararı verdi. Zalim Bangladeş Hükümeti, 3 Eylül 2016’da Cemaat-İ İslami Partisi Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Kasım Ali’yi idam etti. (Mir Kasım Ali hakkında idam kararı)

İlgili Haberler