Çiftçiyi üzecek zamlar! 1 kilo buğdayın maliyeti 5 TL’ye dayandı

Buğday üretimi yapan çiftçi sıkıntılı günler geçiriyor. Çünkü bir kilogram buğdayın üretim maliyeti 4,5 liraya dayandı.

Ekleme: 30.10.2021 21:13:31 / Güncelleme: 30.10.2021 21:13:31 / Ekonomi
Destek için 

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Bu girdi fiyatlarıyla ekersek 1 kg buğdayın çiftçiye maliyeti 4 lira 25 kuruş oluyor.” diyor. Ziraat mühendisi çiftçi Faik Toy’a göre ise son zamlarla maliyet 4,5 liraya ulaştı. Buğdayın üretim maliyetindeki artış un fiyatlarına doğrudan yansıyacak. Bugün ortalama 6 liradan satılan unun kilosunun gelecek yıl 10-12 liraya çıkması bekleniyor. Dolayısıyla ekmeğin fiyatı da yakın bir zamanda 4-5 lirayı bulacak.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın iddiasının aksine, devletin çiftçiye verdiği destek devede kulak bile değil. Örneğin buğday üretiminde 1 dekar için sulu tarımda gübre masrafı 800 lirayı aştı. Devletin verdiği gübre desteği yüzde 100 artmış haliyle sadece 16 lira! Sulu tarımda çiftçi 1 dekar buğday üretimi toplam 1.900 lira civarında masraf yapıyor. Peki devlet ne kadar destek veriyor; 72 TL.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalar tartışmaları da alevlendirdi. Zira Erdoğan, Türk çiftçisini ‘en güçlü şekilde desteklediklerini’ söylüyordu. Erdoğan, girdi fiyatları son bir yılda katlanan ve nefes alamaz hale gelen çiftçilere, “Üreticilerden ricam tek karış boş arazi bırakmadan tarlalarını ve seralarını ekmeleri ve ahırlarını dolu tutmalarıdır.” diye seslendi.

TRAKTÖRLER HACZEDİLİYOR
AK Parti iktidara geldiği 2002’de çiftçinin 1 milyar TL borcu vardı. Bugün bu rakam 148 milyara çıktı. Sadece son bir yılda çiftçinin kullandığı kredi miktarı 27,2 milyar lira. Borcunu ödeyemeyen çiftçilerin traktörleri, tarım aletlerine haciz konuluyor.

AKP rejimi döneminde gırtlağına kadar borca batan Türkiye çiftçisi, tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Girdi maliyetleri bir yıl öncesine göre ikiye katlanmış durumda. Gübre fiyatlarının ise önü alınamıyor. Artış oranı yüzde 300’ün bile üzerinde.

Etiketler: