DSÖ Başkanı: Bu salgına son versek bile ilerideki muhtemel salgına hazırlıklı olmalıyız

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, biyolojik açIdan, bir noktada insanlığın basitçe kontrol altına alamayacağı başka bir virüsün yayılma ihtimalinin olduğuna dikkat çekti.

Ekleme: 30.10.2021 09:05:10 / Güncelleme: 30.10.2021 09:17:07 / Dünya
Destek için 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adamom Ghebreyesus, Roma'daki G20 Maliye ve Sağlık Bakanları toplantısında konuştu.

Muhtemel bir yeni salgına daha dikkat çeke Ghebreyesus, "Bu pandemiye bir son versek bile, bize öğrettiği dersleri öğrenmeli ve bir sonrakine hazırlanmalıyız. Biyolojik açıdan bakıldığında, bir noktada kontrol altına alamayacağımız başka bir virüsün ortaya çıkabilir." dedi.

"Üst düzey tehditlere" karşı mücadele etmek için "üst düzey siyasi katılım" gerektiğini söyleyen Ghebreyesus, G20'yi salgınlara hazırlanma ve bunlara müdahale etme konusunda yasal olarak bağlayıcı bir uluslararası anlaşmanın imzalanmasını desteklemeye çağırdı. 

Aşılara erişimde dünyadaki eşitsizliğe dikkat çeken Ghebreyesus, şu anda dünya nüfusunun yüzde 36'sının Coronavirus'e karşı tam aşılı olduğunu, ancak Afrika'da bu rakamın sadece yüzde 6 olduğunu hatırlattı.

"Aşılar hayat kurtarsa ​​da enfeksiyonun bulaşmasını durdurmaz." diyen Ghebreyesus, her ülkenin, sağlık ve sosyal alanda geliştirilen önlemler de dahil olmak üzere, "test, tedavi ve aşılama" gibi araçları da kullanması gerektiğine dikkat çekti. (İLKHA)