İŞGALCİLERİ İFŞA EDEN ŞEHİD İMAM...

Dr. Muhammed Ayaz Niyazi, Kabil’in merkezi bir konumunda bulunan Vezir Muhammed Ekber Han Cami’sinde imamlık yapar. Vaazlarında sürekli Amerikan işgaline karşı durmaya çağıran Ayaz Niyazi’nin bu durumundan rahatsızlık duyan şer güçler yaklaşık bir yıl önce bir akşam namazı sonrası cami çıkışında imama bombalı suikast düzenler ve imam şehid düşer... Şeytanla yarışan bu şer güçlerin planı, imamı öldürenlerin Taliban olduğu izlenimi vermek ancak plan tutmaz, imamı katledenlerin işgalciler olduğu çok geçmeden anlaşılır. 

Ekleme: 29.10.2021 16:31:00 / Güncelleme: 29.10.2021 16:31:00 / Dünya
Destek için 

Mehmet Sait Özcan- Doğruhaber / Kabil

Afganistan’ın başkenti Kabil’e geldiğimiz haftanın ilk cumasıydı. Cuma günü Afganistan’da resmi tatil, hafta başı Pazartesi değil Cumartesi. Cuma namazı için ben ve Bekir (Tank) hoca dışarı çıkıyoruz, yanımızda mihmandarımız Nimetullah hoca var. Mihmandarımıza bizi büyük bir camiye götürmesini rica ediyoruz. O da bizi Vezir Muhammed Ekber Han Camiye götüreceğini söylüyor ve ekliyor; ‘bir önceki imam Ayaz Niyazi, bir yıl olmadı şehid edildi.’

VAAZLARINDA SIKÇA ‘İŞGALCİLERİ İSTEMİYORUZ’ SÖYLEMİ ŞEHADET NEDENİ...

Bahsettiği cami, Vezir Muhammed Ekber Han Camisi.  Şehid edilen imam, Dr. Muhammed Ayaz Niyazi. Şehid Doktor Seyid Muhammed Ayaz Niyazi, Vezir Muhammed Ekber Han Camii’nin imam hatibiydi. Afganistan’ın nadir alimlerinden. Birçok yerle birlikte El Ezher’den ilim tahsilli. İmanı ve ilmiyle amel eden kişiliği, hitabeti ve işgalcilerin yüzüne karşı hakkı haykıran cesareti, Kabil’deki halkın dilinde. Cami cemaati şehid imamın sürekli vaazlarında Amerikan işgalini yeren sert açıklamalarda bulunduğundan şehid edildiğini dile getiriyor. İşgalcilere göre Dr. Seyid Muhammed Ayaz Niyazi’nin dosyası kabarıyordu. Ancak işgalcilerin, imamı tutuklayarak ya da açıktan hedef yapmaları halkın tepkisini çekmekle birlikte imamı kahramanlaştırırdı ve üstelik cinayeti işgalcilere karşı mücadele veren direniş hareketlerine mal etmeleri gerekiyordu; işgalciler de öyle yaptı. Yaklaşık bir yıl önce bir akşam namazı sonrası cami çıkışı bomba düzeneğinin patlatılması sonucu şehid edildi Dr. Seyid Muhammed Ayaz Niyazi. Allah şehadetini kabul eylesin.

TALİBANIN ÜÇ AMACI...

Camiye varıyoruz. Hutbeyi Bagram hapishanesinde 8 yıl esir kalmış Mevlevi Şah Muhammed adında bir alim veriyor. Vaazında Taliban’ın Afganistan’ın tümünü ele geçirme aşamalarında büyük zorluklar ve sıkıntılar yaşadığını belirten Şah Muhammed, Taliban’ın üç amacı olduğunu söylüyor. Bunlardan birincisinin; genel af ilan edildiğini, ikincisi; Afganistan’a emniyet getirdiklerini ve üçüncüsünün ise; İslam şeriatiyle yönetilecek İslami bir hükümeti kuracaklarını ifade ediyor.

Vaaz sonrası Cuma namazını Kari Muhammed Mehdi kıldırıyor. Namaz sonrası hem vaiz Mevlevi Şah Muhammed hem de Cami imamı Kari Muhammed Mehdi ile tanışıyoruz. Kari Muhammed Mehdi, aynı zamanda şehid edilen Seyid Muhammed Ayaz Niyazi’nin de eniştesi. Şehid imamdan sonra Vezir Muhammed Ekber Han Camisi’ne imam olarak atanmış. Ayrıca Dar-ül Hıfz Medresesi Müdürlüğünü yürütüyor. Şehid imamın mezarı da caminin avlusuna defnedilmiş. Namaz sonrası Şehid imamın kabrini ziyaret ediyor ve Kari Muhammed Mehdi’den şehid imamı anlatmasını istiyoruz. Sözü Kari Muhammed Mehdi’ye bırakıyoruz...

İMAM AYAZ NİYAZİ İSLAM DÜŞMANLARININ HAİN PLANLARI NETİCESİNDE ŞEHİD EDİLDİ

“Benden önce bu caminin imamı Şehid Doktor Seyit Muhammed Ayaz Niyazi’ydi. Şehit Doktor Niyazi’nin kişiliği hakkında birkaç şey söylemek istiyorum.

Doktor Muhammed Ayaz Niyazi, bundan 56 yıl önce Bedehşan vilayetinin yoksul bir köyünde dünyaya geldi. Doktor Niyazi, çocukluk dönemlerinde Kur’an-ı Kerim’i ezberledi. İlkokulu kendi bölgesinde tamamladı.

Daha sonra daha fazla ilim öğrenmek amacıyla Pakistan’a gitti. Doktor Niyazi’nin bu yolculuğu, Sovyetlerin işgaliyle aynı döneme denk geldi. Bu yüzden ailece at ve katır vesilesiyle dağları aşarak Pakistan’a gittiler. Pakistan’da Dar-ul Kurra Medresesinde tahsil gördü. Orada Kari Muhammed Feyyaz Alevi’nin yanında bir yıl içerisinde Kur’an-ı Kerim tecvidini ve hafızlığını tamamladı. Sonrasında dini ilimlere yöneldi ve 7 ila 9 yıl arası bir sürede Şeyh Seraceddin ve Şeyh Abdurrauf gibi büyük alimlerin yanında hadis ilmi, Kur’an ilmi, Arapça ilmi gibi birçok ilmi öğrendi.

Daha sonra Mısır’a gitti. Orada Ezher Üniversitesinde lisans, yüksek lisansını bitirdi. Hukuk ve Fıkıh dalında doktora yaptı. Doktorasını tamamladıktan sonra ülkesine döndü ve burada, Vezir Ekber Han Camii’nde hatip ve imam olarak atandı. Aynı zamanda Kabil Üniversitesi’nde akademisyen olarak göreve başladı. Davet ve Cihat Üniversitesi, Rana Üniversitesi, Bahter Üniversitesi gibi birçok bilim merkezinde de çalışmalar yaptı. Ayrıca müftü olarak haftada iki gün Afganistan Milli Televizyonunda gelen soruları cevaplıyordu.

Sonunda İslam düşmanlarının hain planları neticesinde Doktor Muhammed Ayaz Niyazi, 54 yaşında, bir mayın patlaması sonucu bu camide (Vezir Muhammed Ekber Han Camii) şehadet mertebesine ulaştı. Şehid Niyazi’den geriye 3’ü kız, 3’ü erkek olmak üzere 6 çocuk kaldı.

Şehadetinden sonra bu caminin sorumluluğu bana devredildi. Şehid’in buradaki büyük mirası bizim omuzlarımıza kaldı. Rabbimden, Şehidimiz için af ve merhamet, kendim için de İslam yolunda daha fazla amel etmeyi nasip etmesini diliyorum. Allah’tan başka yardım eden yoktur. Dönüşümüz ancak O’nadır.”