Kış mevsiminin yaklaşmasıyla zencefil, zerdeçal, kekik ile birçok karışımdan oluşan kış çayları başta olmak üzere diğer bitkisel ürünlere olan ilginin arttığı ifade ediliyor.
Bitkisel ürünlerin üst solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok sağlık problemine karşı yararlı olduğu belirten aktarcılar, vücut direncini artıran ve daha dinç olmak için çeşitli baharatların tüketiminin de arttığını ifade etti.
Covid-19 salgının yanı sıra havaların iyice soğumaya başlamasıyla birlikte mevsim değişikliğine bağlı gribal hastalıklar da baş göstermeye başladı. Vatandaşlar gribal hastalıklardan korunmak için soluğu aktarlarda alırken, aktarlar da soğuk havalar ile birlikte işlerinin açıldığını belirterek müşterilerine özel hazırlanmış bitkisel ürünleri sunuyor.
Batmanlı aktarlar, vatandaşların soğuk havalarda hasta olmamak için bitkisel ürünler aldıklarını ve soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara karşı doğal tedavi imkânı sunan aktarları tercih ettiklerini kaydetti.
“Salgın sürecinde bitkisel ürünlere rağbet arttı”
Salgın sürecince kış çaylarına ve özellikle bitkisel ürünlere talebin arttığını ifade eden işletme sorumlusu Hüseyin Meviş, “Havaların soğumasıyla burada yaptığımız özel bir kış çayımız var. Bu bitkisel çayımız ekstra zencefil, zerdeçal, tarçın, hibüsküs, ada çayı ve kuşburnu gibi 10 bitkiden oluşuyor. Bunlar genelde soğuk algınlığında, bronşit, öksürük, nefes darlığı çekenlere çok iyi geliyor. Bu bitki karışımı vücut direncini de artırıyor ve grip olma ihtimalini azaltıyor. Müşterilerimiz de ekstradan kendi istedikleri gibi karışımlar hazırlayabiliyor. Zencefil, zerdeçal ve tarçın için ayrıca kara kovan balı alıp karıştıranlar da var. Hem tadını güzelleştiriyor hem boğazı yumuşatıyor hem de öksürüğe iyi geliyor.” ifadelerini kullandı.
Hüseyin Meviş
“Bitki çayları öksürük ve gribale iyi geliyor”
Bitkilerin çay şeklinde içildiği gibi toz haline getirilip bal ile de tüketilebildiğini belirten Meviş, bu karışımlarım öksürük ve gribe iyi geldiğini söyledi.
Meviş, şöyle devam etti: “10 çeşit bitkinin olduğu karışımı bir bardak kaynamış suya bir tutam bırakıp 5 dakika dinlendirdikten sonra sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa içilirse yeterlidir. Tarçın, zencefil, zerdeçal, kuşburnu ve çörek otunu toz haline getirip bal ile tüketimini de müşterilerimize öneriyoruz. Özellikle Covid-19 sürecinde öksürük sorunu yaşayan birçok kişi yanımıza geliyor ve bu karışımları öneriyoruz. Bu bitkisel karışımlar hem boğazı yumuşatıyor hem de göğsü temizliyor. Bu yönde de yoğun bir talep alıyoruz.”
Süleyman Yıldırım
“Bitki çaylarını herkese tavsiye ediyorum”
Ihlamur ve papatyayı çay demler gibi demleyip içtiklerini söyleyen vatandaş Süleyman Yıldırım, “Kış aylarında genelde ıhlamur ve papatya çayını tercih ediyorum. Bu çayların çok faydasını gördük. İnsan sağlığı için çok faydalı. Genelde ıhlamur, papatya ve buna benzer bitkileri alıyorum. Bu bitkileri normal çay demler gibi yapıp ailece günde birkaç defa içiyoruz. Bitki çayları soğuk algınlığına iyi geldiği için herkese tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.
Ersin Taş
“Sürekli bitki çayı içtiğimiz için doktora daha az gidiyoruz”
Bitki çayı tükettikleri için doktora daha az gittiklerini ifade eden bir diğer vatandaş Ersin Taş ise şunları söyledi: “Genelde eve özel karışım bitkisinden alıyor, çay gibi demleyip çoluk çocuk ailece sabah akşam içiyoruz. Bitki çayları ilaçlardan daha sağlıklı ve gribe, öksürüğe faydalıdır. Sürekli tükettiğimiz için bu sayede doktorlara daha az gidiyoruz. Bu nedenle herkese bitki çayını tavsiye ediyorum.”(İLKHA)