Gaziantep'te günün her saatinde tüketilen yemek: Beyran

Gastronomi şehri Gaziantep'in meşhur tescilli lezzetlerinden olan, içinde, kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatların yer aldığı beyran günün her saatinde tercih edilen yemeklerin arasında yer alıyor.

Ekleme: 24.10.2021 10:55:09 / Güncelleme: 24.10.2021 10:55:09 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) gastronomi dalında “yaratıcı şehirler” ağında olan Gaziantep'in en önemli lezzetlerinden olan beyran, özellikle sonbahar ve kış aylarında en çok tüketilen yemeklerin başında geliyor.

“Dünyanın yemek başkenti” olarak nitelendirilen Gaziantep mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan beyran, daha önceleri genelde sabah kahvaltılarında tüketilen yemekler arasında yer alıyordu.

Daha önce öğle saatlerine kadar servis edilen beyran, talebin artması ve kentte gastronomi turizminin gelişmesiyle artık günün her saatinde birçok lokantada bulunuyor.

Türkiye'nin diğer bölgelerinde “beyran çorbası” olarak da bilinen ancak kentte çorbadan daha çok bir tür ana yemek çeşidi olarak kabul edilen beyran, özellikle kışın hastalıklara karşı daha çok tüketiliyor.

12 saat boyunca kazanlarda pişirilerek hazırlanan haşlanmış et, pirinç, et suyu, sarımsak ve pul biber başta olmak üzere çeşitli baharatlar ile hazırlanan beyran, her mevsim ve saatte vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor.

Birkaç dakika ocakta pişirilen, müşterinin isteğine göre acılı, orta acılı veya az acılı ve sarımsaklı olarak hazırlanan beyran, havaların serinlemesi ile daha çok ilgi görmeye başladı.

İçerisindeki kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile doğal antibiyotik özelliği taşıyan ve grip gibi mevsimsel hastalıklara da iyi geldiği belirtilen beyran, Gaziantepliler tarafından haftada en az bir kez defa mutlaka tüketilirken, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğiyle bilinen beyran, Covid-19 salgının nedeniyle son zamanlarda Gaziantep'te en çok tüketilen yemekler arasında yer alıyor.

Kentteki birçok tüm lokanta ve restoranın menüsünde yer alan beyranı hazırlaması yaklaşık 13 saat sürüyor.

Kentteki beyran ustalarından gıda mühendisi İbrahim Çadır, kentin en önemli lezzetlerinden birinin beyran olduğunu söyledi.

Beyranın Osmanlı döneminde padişah yemeği olarak bilindiğini anlatan Çadır, beyranın her mevsim tüketilen bir yemek olmakla birlikte Gaziantep'te özellikle de sonbahar ve kış mevsiminde bağışıklığı güçlü tutmak için çok daha sıklıkla tercih edildiğini bildirdi.

Beyranın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Çadır, Gaziantep'in meşhur lezzetlerinden olan beyranın özellikle soğuk havalarda vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer aldığını ifade etti.

Beyranın çerisinde isteğe göre acı, bol sarımsak sosu, pek çok çeşit et ve pirinç gibi besleyici gıdaların olduğunu bildiren Çadır, bu sayede beyranın doğal antibiyotik özelliği olduğuna dikkat çekti.

“Beyran mevsim hastalıklarına karşı etkilidir”

Beyranın doğal antibiyotik olduğu için sonbahar ve kış mevsiminde daha çok tüketildiğini belirten Çadır, “Beyranın içerisinde sarımsak var. Sonbahar ve kış mevsiminde insanların vücut direnci çok düştüğü için direnci artırabilmek için beyran tercih edilmektedir. Biberin acılığını veren baharat var, bu baharat insan vücudundaki toksinleri dışarı atıyor. Doğal bir antitoksindendir.” dedi.

“Artık günün 24 saatinde beyran tüketiliyor”

Beyranda kullanılan etin 12 saat boyunca ilikli kemik suyunda kaynadığını belirten Çadır, “Beyranın içinde doğal protein var. Zaten kemik suyu kolejendir. Bunlar insanın vücut direncini yükselttiği için kış aylarında vatandaşlarımız hasta olmamak için genelde beyran yemeyi tercih ederler. Eskiden beyran sadece sabah kahvaltısında tüketilirdi. Şu an günün 24 saatinde beyran tüketiliyor.” ifadelerini kullandı.

“Birçok ilden beyran yemek için Gaziantep'e geliyorlar”

Covid-19 salgınından dolayı vatandaşların artık bilinçlendiğini ve beslenmelerine ise daha çok dikkat ettiklerini belirten Çadır, “Gaziantepliler zaten beyranın faydalı olduğunu biliyordu. Şehir dışından gelen misafirlerimizde beyranı çok tercih etmeye başladılar. Kaplıca turizmi nasıl bir sağlık turizmi olduysa Gaziantep’e de artık beyran içmek ve içirmek için geliyorlar. Çünkü insanlar artık yediklerini vücut dirençlerini artıracağını, güçlü bir vücutta hastalık olmayacağını farkındalar. Bunun için de beyran en önemli yiyeceklerden bir tanesidir.” şeklinde konuştu.

“Beyran günlük yenilen bir yemek çeşidi”

Beyranın Osmanlı döneminden beri yapılan bir yemek türü olduğunu belirten Çadır, “Ama Gaziantep birçok yemeğe sahip çıktığı gibi beyrana da sahip çıkmış. Beyran günlük yenilen bir yemek çeşidi olduğu için Gaziantep’te unutulmamış ve yüzyıllar boyunca devam etmiş, günümüze kadar gelmiştir.” diye konuştu.

“Beyran şifa depolamak isteyenlerin tercihi oluyor”

Beyranın yılın 12 ayı boyunca tercih edildiğini belirten Çadır, “Eskiden beyran kışın daha çok tüketiliyordu. Şimdi yazında tüketiliyor. Çünkü beyran virüslere ve hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi var. Bu kanıksanmış bir gerçektir. Bundan dolayı insanlarımız beyranı tercih ediyorlar.” dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar