Eski başbakan göçmenleri alıkoyma suçundan yargılanıyor

İtalya’da Eski İçişleri Bakanı ve aşırı sağcı Lig Partisi’nin lideri Matteo Salvini'nin, Akdeniz'de göçmenleri günlerce karaya yanaştırmaması sebebiyle "insanları alıkoyma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarıyla yargılanmasına başlandı.

Ekleme: 23.10.2021 17:54:40 / Güncelleme: 23.10.2021 17:54:40 / Dünya
Destek için 

Ağustos 2019'da Open Arms'ın kurtardığı 147 göçmeni 19 gün boyunca karaya yanaştırmaması sebebiyle Palermo Cumhuriyet Başsavcılığı insanları alıkoyma ve görevi kötüye kullanma suçlarından Eski İtalya İçişleri Bakanı ve aşırı sağcı Lig Partisi’nin lideri Matteo Salvini için yargılanmasını talep etmişti.

Nisan ayındaki ön inceleme duruşmasının ardından bugün yargılama sürecinin ilk duruşması Palermo'da yapıldı.

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, ilk duruşmada kimlik tespiti, iddianamenin okunması ve evrakların kabulü yapıldı ve ikinci duruşma tarihi olarak 17 Aralık belirlendi.

Dava boyunca dönemin Başbakanı Giuseppe Conte, bakanlardan Luigi Di Maio, Elisabetta Trenta gibi isimlerin yanı sıra o dönem Open Arms gemisine çıkarak göçmenlere yardım malzemesi götürerek dayanışmasını gösteren ABD'li aktör Richard Gere'in de dinlenmesine karar verildi.

Palermo’da görülen davanın ilk duruşmasına avukatlarıyla katılan Salvini, duruşma devam ederken Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Burası Palermo Cezaevi’ndeki duruşma salonu. Bu süreç solun ve düzensiz göç taraftarlarının istediği bir süreç. İtalyanlara ne kadara mal olacak?" ifadelerini kullandı.

Salvini, duruşmanın ardından basına yaptığı açıklamada da "Richard Gere'in benim kötülüğüm hakkında tanıklık etmek için Hollywood'dan gelip katılacağı bir davanın ne kadar ciddi olduğunu söyleyebilir misiniz? Umuyorum ki kısa sürer çünkü ilgilenilmesi gereken daha önemli şeyler var." dedi.

Etiketler: