Persona non grata nedir?

Diplomatik dilde önemli bir yeri olan Persona non grata kavramının ne olduğu merak ediliyor. İşte Persona non grata nedir? sorusunun cevabı.

Ekleme: 23.10.2021 16:57:22 / Güncelleme: 23.10.2021 16:57:22 / Güncel
Destek için 

Persona non grata kavramının ne olduğu merak ediliyor. Persona non grata nedir? sorusunun cevabı.

Devletlerarası ilişkilerde persona non grata (Latince: "istenmeyen kişi", çoğul: personae non gratae), bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin yerel hükûmeti tarafından yasaklanan yabancı bir kişi. Kendisine verilen siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak kabul edilir.

Diplomatik bağışıklık misyon üyelerini seviyesine bağlı olmak kaydıyla yasalardan korurken, Viyana Konvansiyonu'nun 41 ve 42. maddeleri bu kişileri bulundukları ülkenin yasa ve düzenlemelerine saygı duymakla sorumlu tutar. Terim ayrıca diplomatların ajanlık yaptıklarından şüphelenilmesi durumunda diplomatları kovmak için ve hoşnutsuzluk ifadesi olarak da kullanılır. "Tit-for-tat" olarak bilinen karşılıklı değişimlere örnek olarak ise Soğuk Savaş boyunca yapılanlar, günümüzde ise ABD ile Venezuela arasındaki değişimler gösterilebilir.