Batman’da çiftçilere yüzde 75 hibeli 110 ton kırmızı mercimek tohumu dağıtıldı

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 250 çiftçiye yüzde 75 hibeli 110 ton kırmızı mercimek tohumu dağıtıldı.

Ekleme: 22.10.2021 18:55:58 / Güncelleme: 23.10.2021 10:18:58 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batman’da Bitkisel Ürünleri geliştirilmesi kapsamında kırmızı mercimek üretiminin yaygınlaştırılması ve verimin arttırılması amacıyla Batman Tarım Kredi Kooperatifleri bahçesinde 250 çiftçiye yüzde 75 hibeli 110 ton kırmızı mercimek tohumu dağıtıldı.

Dağıtım töreninde açıklamada bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, 250 çiftçiye dağıtılan 110 ton mercimek tohumuyla daha önce hiç işlenmemiş arazilere ve bayan çiftçilere öncelik verildiğini söyledi.

“Kuraklığa dayanıklı ürünler geliştirilecek”

Özellikle kuraklığa dayanıklı ürünlere ağırlık verildiğini ifade eden Gün, “Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz iki senedir Batman’da özellikle kırmızı mercimek yetiştiriciliği ve geliştirilmesi projesi kapsamında kırmızı mercimek tohumu dağıtımı yapılmaktadır. Bu projemiz özelliklede kuraklığa dayanıklı ürünlerin geliştirilmesi hem tarımla buluşmayan arazilerin değerlendirilmesi ve bunun yanında yıllarca miras konusu olan arazileri değerlendirmektir. Bunun yanında çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptıramayan üreticilerimizin de faydalanacağı bir projedir.” ifadelerini kullandı.

 

“250 çiftçiye 110 ton mercimek tohumu dağıttık”

Gün, “Bu projede 110 ton kırmızı mercimek tohumu Batmanımıza kazandırdık. Özellikle 250 çiftçimize kırmızı mercimek tohumları Beşiri, Kozluk, Hasankeyf ve merkez köylere ve özellikle kadın çiftçilerimize de öncelik verilerek dağılımı gerçekleştirildi.” dedi.

“Çiftçilere destek çıkılması güzel bir şey”

Çiftçilere destekler verilmesinin çok iyi olduğunu ifade eden çiftçi Yahya Onatlı, “Tarım Müdürlüğüne başvurumuzu yaptık bize mesaj geldi bize gelen mesaj üzerine dilekçemizi verdik. Eşimiz adına başvurduğumuz için bize öncelik verdiler. Adımız çıktı ve bize 400 kilo mercimek tohumu verdiler. Aldığımız tohumu 33 dönüme ekeceğim inşallah. Çiftçilere destek verilmesi güzel bir şey, herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“40 dönüm arazi için bize 500 kilogram tohum verildi”

Kendisine mercimek tohumu verilen bir diğer çiftçi Muyeddin Songur ise şunları söyledi: “İl Tarım Müdürü ve Hasankeyf İlçe Tarım Müdürüne bize kırmızı mercimek tohumu verdikleri için teşekkür ediyoruz. Tohumumuzu alıp gidiyoruz. 40 dönüm arazi için bize 500 kilogram tohum verildi.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler