Zekeriya Yapıcıoğlu'ndan önemli açıklamalar!

HÜR DAVA PARTİSİ Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Uzay Haber TV canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 19.10.2021 22:09:08 / Güncelleme: 20.10.2021 00:01:15 / Güncel
Destek için 

10 ÜLKENİN OSMAN KAVALA ÇAĞRISI

Bu çağrı sadece iç meselelere müdahale değil yargıya müdahale etmektir. 

SİSTEM TARTIŞMASI

Parlamenter sistemin de başkanlık  sisteminin de avantaj ve dezavantajları vardır. Başkanlık sisteminin aksayan yönleri var. Biz bu yüzden ıslah edilmiş bir başkanlık  sistemi  gelmeli diyoruz. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kararı yüzde 70'le halk tarafından verildi.

Siyasi partilere soruyorum; anayasayı değiştirmeden bu sistemi nasıl değiştireceksiniz? 

Milletin gündemi ile siyasetin gündemi örtüşmüyor. 

70 yıl boyunca uygulanan parlamenter sistemin tıkanıklığı  görüldü. Muhalefetin eleştiriler getirdiği konular düzeltilerek yeni sistemle devam edilmelidir. 

Ne muhalefet bloğunun ne de iktidar bloğunun anayasayı değiştirebilecek sayıya ulaşamadığını görüyoruz.  Seçimde bu çoğunluğa ulaşmak mümkün olacak mı? Bu mümkün  görünmüyor. Siz sadece cumhurbaşkanını seçtirerek anayasayı değiştiremezsiniz. Bu şartlarda 400 sandalye mümkün mü? 

SEÇİM İTTİFAKI

Birkaç gün önce Saadet Partisi'ni ziyaret ettik. İttifaklar konusu gündeme gelmedi. İç ve dış meseleler hakkında istişare de bulunduk. Bugün sayın Davutoğlu ile telefonda görüştük. Görüşmelerde ittifaklar konusu gündeme gelmedi. 

Bugünkü seçim sistemi partilere ittifak dayatıyor. Önceki seçimlerde seçime tek başımıza girdik. Önümüzdeki seçimlerde de seçimlere tek başına girmemiz mümkün olabilir. İttifakta olabilir. Seçim zamanı konuşulur. 

SEÇİM BARAJI

Temsilde adaleti neye kurban ediyorsunuz. Hukuki ve siyasi hiçbir gerekçesi yok. Baraj olmamalıdır, baraj olmazsa temsilde adalet gerçekleşebilir. 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Anayasa değişikliğine hiçbir parti tek başına karar veremez. Kırmızı çizgiler ön şart olarak masaya koyulursa bir araya gelinemez ve anayasa değiştirilemez. Bugün siyasi partilerin tavrı cunta anayasasının ömrünü uzatıyor. Kırmızı çizgiler cebinizde dursun. Herkes bir araya gelip torbasındakileri döksün ve ortak noktada buluşalım. 

KÜRT MESELESİ

Kürt meselesi tek boyutlu değil. Şiddet, ekonomik yönleri de bulunan ama aynı zamanda sosyal, kültürel, uluslararası yönleri de olan bir meselesidir. Kılıçdaroğlu AK Parti'yi eleştirirken;  'siz meşru olmayan bir muhatapla görüştünüz ama HDP meşru muhatap olarak kabul edilebilir.'  demişti. Siz HDP'yi meşru muhatap olarak kabul edebiliriz diyorsanız o zaman şu da var; kabul etmeyebiliriz de. Bu yetkiyi kendi aranızda tutuyorsunuz. Bir karar verin meşru mu değil mi? Hükümete diyor ki siz kandil ve imralı ile görüştünüz onlar gayrı meşru, HDP meşru. O zaman siz HDP'yi Kandilin sözcüsü olarak mı görüyorsunuz? Eğer öyleyse siz meseleyi sadece şiddet boyutu üzerinden görüyorsunuz. Ve diyorsunuz ki; Kürt meselesi bir şiddet meselesidir. Bunun Kürt meselesine katacağı olumlu bir şey yok. 

Acaba Kemal bey cumhurbaşkanı adayı olmaya karar verdi de HDP ve tabanına göz mü kırpıyor sorusu akıllara geliyor. 

IRAK SEÇİMLERİ

En sevindirici tarafı seçimlerin kazasız belasız atlatılmış olmasıdır. KDP önemli bir başarı elde etti. İnşallah Irak ve Kürdistan bölgesi için hayırlı olur. 

HDP'NİN KAPATILMASI DAVASI

Kobani eylemlerinde parti binalarımıza sistematik bir saldırı yapıldı, 12 kardeşimiz şehit edildi. Kurumsal olarak en büyük zararı biz gördük. Bunlara rağmen diyoruz ki parti kapatmalar bu ülkenin gündeminden çıkmalıdır. Haftalar öncesinden partimizi hedef gösterdiler, DAİŞ ile özdeşleştirdiler, halkı galeyana getirdiler ve sokak çağrısı yaptılar. Sonra da katliamı yapanları sokağa çıkanları öveceksiniz, teşekkür edeceksiniz sonra da diyeceksiniz ki; 'biz bu şiddet olayları olsun istememiştik.'' Kimi inandıracaksınız? 

Olaylardan sonra pişmanlık içeren bir ifade çıktı mı ağızlarından? Hayır. Sıkışınca 'provokatörler yaptı' dediler. Peki o  Provokatörler yaptıysa onlar yakalanıp yargılanınca neden kurumsal olarak destek verdiniz? 

Birisi suç işlediyse cezasını vereceksiniz ama parti kapatma cezayı tüm kitleye kesmek demektir. Ancak kimse de suç işleme özgürlüğüne sahip olmamalıdır. 

SİYASİ SUİKAST İDDİASI

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu iddiayı basın önünde bunu açıklaması doğru olmamıştır. Ancak bir muhatap bulamazsa bunu basına açıklayabilir. Ben bu açıklamayı siyasi manevra olarak görüyorum.  

BÜROKRATLARA 'TEHDİT'

Keşke Kemal bey bu açıklamaları yapmadan önce etrafındaki hukukçuların süzgecinden geçirseydi.  Tarih veriyorsunuz. Bu tarihten öncekiler sorumluluktan kurtulacak mı veya hangi yetkiyle affediyorsunuz?

Herhangi bir kişinin, siyasi partinin oy devşirebilmek için toplumu germek için hareket etmesi doğru değildir. Toplum gerginleştiriliyor, bazı kesimleri ötekileştiriliyor. Bu üslup kısa vadede o partiye fayda getirse de aslında milletin zararını olan şey her partinin zararınadır, böyle olmalıdır. 

Kendi menfaati için memleketi ateşe atan, toplumu gerenler memlekete bir şey veremezler. 

KILIÇDAROĞLU'NUN MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI 

Merkez Bankaları siyasi iktidardan bağımsız olsun diyenler 'küresel sisteme entegre olsun' diyenlerdir. Merkez Bankaları küresel para babalarından bağımsız olmalıdır. Ekonomi idaresinin iyi idare edildiğini söyleyemeyiz. Faiz bizim çok büyük bir baş ağrımız. 2021 bütçesinden faize 180 milyar civarında para ayrılmıştı. 2022 döneminde 220 milyarın üzerinde bir kaynağın faize ayrılacağı öngörülüyor. Çok büyük rakam. Niçin ödüyoruz bu parayı? Çünkü gelirimizden fazla harcıyoruz.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞI

Türkiye'de şahıslar borçlu, aileler borçlu, şirketler borçlu, merkezi hükümet borçlu, herkes borçlu. 

Bazı belediyeler o kadar çok borçlu ki yeni borç almasa işçilerin maaşını ödeyemeyecek. Bizim bir tane belediyemiz var. 2 buçuk yıldır devasa yüke rağmen borç almadı. Refüjlere çiçek ekmek için, kaldırım taşı döşemek için niçin borç alıyorsunuz? 

Küresel bir ekonomik kriz kapıda. 

Fiyatların bu kadar artması normal değil. Gıda üretiminde bağımlı hale gelirseniz, ekonomik olarak kendi kendinize yetemezseniz bağımsızlığınızı kaybetmiş olursunuz. 

Çiftçiler hazine gibi değerli görülmeli ve ürettikleri ürünleri zarar etmeden satabilecekleri bir sistem oluşturulmalı. 

EĞİTİM VE SAĞLIK

Sağlıkla ilgili sıkıntılar büyüyor. Randevu almak neredeyse imkansız hale geldi. Bunun gözden geçirilmesi lazım. 

Eğitim sistemiyle iki temel sorun var; Eğitim yok, sistem yok. Bugüne kadar kaç defa sistem değişti? Müfredatla ilgili şikayetimiz var. 

Kürtçe seçmeli ders var ama öğretmen yok. Anayasal olarak ana dilde eğitimin önündeki engel kaldırılmalıdır. 

SURİYE

Amerika mı? Rusya mı? Hangi tarafı tutarsanız tutun şamarı yiyeceksiniz. Herkes şunu görmeli. Amerika ve Rusya kimsenin müttefiki değildir. Kimse hayale kapılmasın. Biz başından beri dedik ki,  Ey İslam ülkeleri! Aranızdaki sorunları silahla çözmeye çalışmayın. Konuşun, uzlaşın. İç meselenizi adalet temelinde çözün. Bunları yapmazsanız birileri gelir sizi birbirinize düşürür. 

AFGANİSTAN

İşgalci Amerika'nın Afganistan'dan çıkması iyi bir şeydir. Taliban eski hatalarını tekrarlamamalı. Afganistan'da yeni bir dönem başladı. Türkiye, Pakistan, İran  yeni Afganistan yönetimine yardımcı olmalıdır, yol göstermelidir. 

Suriye'nin hali ortada. Çatışmanın kimseye faydası yok.