Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Çelik: "Çocuklardaki değişiklikler iyi gözlenmelidir"

Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, uyuşturucu ile mücadelede ailelere büyük sorumluluklar düştüğünü belirterek, ailelerin çocuklarının davranış değişikliklerini iyi izlemeleri gerektiğini ifade etti.

Ekleme: 19.10.2021 17:35:12 / Güncelleme: 19.10.2021 17:35:31 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son zamanlarda "kristal" olarak adlandırılan "metamfetamin" kullanımının artması aileleri tedirgin ediyor.

Dünya üzerinde en hızlı yayılan, çok zararlı ve tehlikeli bir uyuşturucu olarak bilinen metamfetamin uyarıcı özelliği olan sentetik bir uyuşturucu maddesidir.

Burundan, ağızdan ve damar yoluyla alınan bu madde etkisini 24 saat boyunca gösterebiliyor.

Kristalin etkili ve tehlikeli bir madde olması bazı kullanıcılarda ilgi ve merak uyandırabilmektedir. Bu uyuşturucu maddenin her yerde kolayca üretilebilmesi ve diğer uyuşturucu maddelere nazaran daha ucuz ve kolay tedarik edilmesi de kristalin tercih edilmesinde etkili oluyor.

Kristalin kimyasal yapısı, beyin üzerinde noradrenalin ve dopamin salgılanımını artırarak öfori sağlar. Kristal kullanımında ilk kullanımla beraber kan basıncı ve metabolizmanın aktivasyonu artar. Kişi dinamik, enerjik ve canlı hisseder, yeme ihtiyacı azalır, gereksiz nesneler üzerinde aşırı dikkat ve konsantrasyon geliştirir, karşısındakinin cümlesini onun yerine tamamlayabilir. Bu etki azaldığında etkiyi uzatmak için tekrar kullanma isteği oluşur, kullanılmadığında kişi kendini boşlukta, mutsuz ve keyifsiz hissedebilir. Bu duygulardan kurtulmak için tekrar kullanma ihtiyacı hisseder.

Kristal kullanımı başladıktan sonra kişide hızlı bir şekilde tolerans gelişir ve kullanıcı aynı etkiyi yakalamak için doz artırmak zorunda kalır. Bu yüzden ciddi derecede psikolojik bağımlılık yapar. Kristal kullanımı, kısa ve uzun dönem olmak üzere ciddi riskler barındırır. Yeme ve uyku bozuklukları, aşırı kilo kaybı, halüsinasyon ve davranış bozuklukları, yoğun anksiyete, panik ve psikoza sebep olabilir ve kimi durumlarda ölümle sonuçlanır. Madde etkisi altında yapılan davranışlara bağlı ikincil riskler söz konusu olabilir. Uzun süreli kullananlarda telafisi olmayan sağlık sorunları gelişir. Önemli ruh sağlığı hastalıklarına sebep olabilir. Bunların yanında ağız ve diş sağlığında kalıcı bozulmalara neden olur.

Kristal uyuşturucu ile ilgili Yeşilay Şanlıurfa İl Başkanı Muharrem Çelik İLKHA'ya konuştu.

"Uyuşturucu satıcıların belirli şifre ve kodları var"

Madde ile mücadelede göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı İLKHA'ya teşekkür ederek sözlerine başlayan Çelik, "Sokaklarda satılan değişik zarar verici maddelerin olduğu ile ilgili zaman zaman duyumlar alıyoruz. Uyuşturucu madde;  ulu orta, gündüz gözü ya da işte bir seyyar satıcının eşya sattığı gibi satılmıyor. Bunlarında belirli yöntemleri vardır. Kendi aralarında belirli şifreleri ve kodları vardır. Gençlik bu yöntemlerle bu zararlı maddelere erişebiliyorlar. " şeklinde konuştu.

"Uyuşturucu kullananlar şizofren hastası olur"

Uyuşturucunun zararları ile ilgili bilgi veren Çelik, "Kristal (metamfetamin) denilen uyuşturucu; kimyasal bir madde olarak biliyoruz. Laboratuvarlarda üretilen ve çok çabuk olumsuz etkisini gösteren bir maddedir. Kullanan kişiler, başta halüsinasyon görürler daha sonra ise şizofren hastası olurlar. Kullananları ölüme götüren bir maddedir. Bu diğer maddeler gibi şüphesiz insan hayatına olumsuz etkileyerek insan hayatının bitmesine sebep olur. Bu madde olsun diğer uyuştucu maddeler olsun hepsi zararlıdır yani bu konuda bize düşen duyarlı olmaktır." diye konuştu.

"Çocuklardaki değişiklikler izlenmelidir"

Uyuşturucu kullanan kişilerdeki belirtilere değinen Çelik, "Aileler, uyuşturucu kullanımı konusunda çocuklarını takip etmeleri gerekir. Uyuşturucu kullananların çeşitli belirtileri vardır. Kendini bir şekilde fizyolojik ya da ruhsal olarak gösterir.  Uyuşturucu kullananlar bazen içine kapanır, bazen güler, bazen gözleri kızarır ve bazen burun akıntıları olur, çok para harcarlar, akademik başarıları düşer,  uyku basar ve arkadaş ortamlarını değiştirirler. Uyuşturucunun bunun gibi birçok belirtisi vardır. Ailelerin yapması gereken; çocuklarındaki değişiklikleri iyi gözlemlemeleri ve bu değişiklileri bilen kişilere danışmalarıdır. Toplum olarak yaşadığımız Urfa'da nüfus yoğunluğu fazladır. Genç nüfus yoğunluğu yüksektir. 700 bin öğrencisi olan bir ilde yaşıyoruz. Nüfusun genç olması hem bizim açımızdan sevindirici ve olumludur. Bu gençlerin temel ihtiyaçlarını, eğitim ihtiyaçlarını karşılarsak toplum için önemli bir gelişmedir. Ama bunları başıboş bırakıp kendi hallerine ve zararlı çevrelere bırakırsak o zaman da bu gençler zararlı ortamlara gider." ifadelerini kullandı.

"Valiliğimizin ve kurumlarımızın uyuşturucu ile mücadelede birçok tedbirleri var"

Uyuşturucu ile mücadelede okul çevresinde alınan tedbirlere değinen Çelik, "Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Valiliğimizin ve kurumlarımızın uyuşturucu ile mücadelede birçok tedbirleri vardır. Okul ve kurumların çevresinin kameralandırılması, parkların kameralandırılması ve ışıklandırılması güzel bir çalışmadır.  Her okulun ilgili ve sorumlu bir polisi vardır. Okul idaresi ile irtibatlıdır. Okul polisinin okulda olan bitenlerden haberi vardır. Okul idaresi, okul çevresinde art niyetli kişilerden şüphelendikleri zaman anında bu durumu okul polisine bildirir. Okul çevresinde uyuşturucu satılıyor düşüncesi yanlıştır; ama zararlı, art niyetli insanlar okul çevresinde bulunabilirler. Valiliğimiz bunlar içinde gerekli tedbirleri almış ve çeşitli çalışmalar yürütmektedir."

"Uyuşturucuya başlamanın çeşitli sebepleri vardır"

Gençlerin uyuşturucuya başlamasında çeşitli etkenler olduğuna dikkat çeken Çelik, "Bir genç neden maddeye bulaşır? Bunun birçok sebebi var. Bu sebeplerin bazıları çevresel şartlar, bazıları ise akran dediğimiz arkadaş çevresidir. Ayırca çocuğun psikolojik ve aile yapısı da yuşturucuya başlamasında etkili olabilir. Bir insan ailesinden sevgi alamıyorsa, aileden şiddet görüyorsa, yoksulluk ya da geçim sıkıntısını yaşıyorsa, aile ile letişimi güçlü değilse bazen böyle kötü ortamlara düşebilir. Genç meraktan dolayı da uyuşturucuya başlayabilir. Uyuşturucu satıcılarının pençesine düşerekte bazı insanlar uyuşturucuya başlayabiliyor.  Kısacası birçok sebep var; manevi boşluk, eğitimsizlik,  işsizlik, ailenin ilgisizliği ve nüfusun kalabalık olması gibi. Aile donanımlı ve ilgili olursa bu sorunların üstesinden geleceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Hayatımızı kimsenin mahvetmesine müsaade etmeyelim"

Açıklamasının sonunda gençlere tavsiyelerde bulunan Çelik, "Hayata bir defa geliyoruz. Hayat bizim hayatımız, aklımızı başkasına vermeyelim, başkası için hayatımızı karartmayalım. Gerekirse o arkadaşımızdan o çevremizden uzak durma adına 'hayır' deme duruşunu sergileyelim. Bu hayatta bir defa yaşayacağız ve bu hayatı da kimsenin mahvetmesine müsaade etmeyelim. Onun için gençlerimiz dik durmalı ve sorunlarını en başta aileleriyle paylaşmalıdır. Aileler de ilgili ve bilgili yetkililerle bu sorunları paylaşmalıdır. Aile kendi kafasına göre hareket etmemelidir. Şanlıurfa'mızda AMATEM, ÇEMATEM, YEDAM, halk sağlığı danışmanlık merkezleri var. Bu yönden Urfa diğer illerimize göre donanımlıdır. Bu kurumlardan istifade edebilirler." (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar