19 yıl sonra bir ilk

Biden yönetimi, 19 yıldır Guantanamo’da işkencelere tabi tutulan müslüman tutsak Ebu Zubeyde'nin maruz kaldığı işkence hakkında ifade vermesine izin verdi

Ekleme: 18.10.2021 15:00:33 / Güncelleme: 18.10.2021 15:04:52 / Dünya
Destek için 

Doğruhaber

Adı Ebu Zubeyde

El Kaide lideri merhum Usame Bin Ladin'in yardımcısı olduğu iddia ediliyor.

2002 yılından beri Guantanamo'da tutuluyor.

Amerikan Devleti Ebu Zubeyde'ye yönelik somut bir suçlamada bulunmadan tam 19 yıldır zindanda tutuyor.

ABD tarafından alıkonulan ve waterboarding olarak bilinen işkence yöntemine defalarca maruz kalan Ebu Zubeyde'nin kendisine işkence yapıldığında dair başvurusu Biden yönetimi tarafından kabul edildi

Yani, Ebu Zubeyde Yüksek Mahkemeye Polonya’nın Stare Kiejkuty şehrindeki bir CIA tesisinde maruz kaldığı işkence hakkında sınırlı ifade verebilecek.

Tam 19 yıldır işkence görüyor ama ifadesi bile henüz alınmamış nitekim  ABD Yüksek Mahkemesi yargıçları, bu ayın başlarında hükümetin tutuklu Ebu Zubeyde’nin ifade vermesine neden izin vermediğini sorguladı.

Bunun üzerine Başsavcı Vekili Brian H. Fletcher, üç yargıçtan gelen soruları yanıtlayarak, Zubeyde’nin devam eden davada ifade verebileceğini bildiren bir mektup yazdı. 

Ancak Fletcher, bilgilerin ABD’nin güvenlik sorunlarına karşı önyargılı olması halinde, herhangi bir bilginin reaksiyona tabi olabileceğini de vurguladı. 

İşkence altında bir gözünü kaybeden sayısız defa waterboarding (boğma girişimi) yöntemine maruz kalan Ebu Zubeyde sonunda ifade verebilecek.

Amerika'nın Demokrat! başkanı Guantanamo tutsaklarının adil yargılanmasını sağlamadı, sadece ifade verebilecek, sadece uğradığı işkenceyi anlatacak ve muhtemelen işkenceciler de bunu yalanlayacaktır.

İşte bu ABD, yani 19 yıldır Guantanamo'da müslümanları esir eden ve ifade vermelerine bile izin vermeyen emperyalist ABD, bir de dünyaya hukuk ve insan hakları dersleri vermez mi?