Bilgisayarı sağlıklı kullanma yolları

Bilgisayar günümüz araçlarından en önemlilerinden biri.

Ekleme: 19.04.2013 16:19:00 / Güncelleme: 19.04.2013 16:19:00 / Okur Köşesi
Destek için 

Bilgisayar günümüz araçlarından en önemlilerinden biri. Bazılarımız iş yerlerinde sadece bilgisayar kullanmak ile görevliler. Böyle olunca bilgisayar kullanımı mesai başlangıcından mesai bitimine kadar devam edebiliyor. Bu süre günlük ortalama 9-10 saate tekabül ediyor. 9-10 saat, bilgisayarın günlük maksimum kullanım süresinin çok üstünde. Böyle olunca da maalesef çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.
Uzun süre bilgisayara bakmak, sürekli koltukta oturup elleri klavyeye uzatmak, hareketsiz kalmak; göz ağrısı, boyun tutulmaları, bel ağrıları, belde duruş bozuklukları, bilek ağrıları, karıncalanma gibi bazı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu rahatsızlıklar bazen kalıcı bazen de tekrarlayan rahatsızlıklar olarak kendini gösterebiliyor.
Bilgisayardan en çok etkilenen organ gözdür. Gözleriniz bilgisayar ekranına sürekli bakar ve belirli süre içersindeki kırpma sayısı azalır. Böylece gözlerde yaş akma, ağrı, kan toplanması ve birçok görme sorunu ortaya çıkıyor. Bilgisayar başında sürekli oturup hareketsiz kalmak fiziki açıdan insan bedenine zararlar verebiliyor. Uzun oturuşlarda kan dolaşımında yavaşlama oluşur ve karıncalanma hissi ortaya çıkar. Klavye kullanırken bileklerde yorulma ve ağrı başlar. Bilgisayar başına yanlış biçimde oturmak da sayamayacağımız daha birçok fiziki zararı ortaya koyabiliyor. Bu zararları minimum seviyeye indirebilmek için bilgisayarı sağlıklı kullanma adı altında bu yazıyı sizlere sundum. Bilgisayarı sağlıklı kullanabilmek için, bilgisayarı sağlıklı kullanma tekniklerini uygulamanızda fayda olacaktır inşaallah.
*Oturduğunuz sandalye
belinizi desteklemelidir
*Sandalye yüksekliği bileklerinizin
klavye hizasına gelecek yükseklikte olmalıdır
*Ayaklarınız yere tam değmeli, ayakları yere yetişemeyen çocukların ayakları altında bir destek olmalıdır. (Ayakların yorulmaması ve kan dolaşımının iyi olması için)
*Klavye elinizin rahat yetişeceği uzaklıkta olmalıdır. Aksi halde yazarken kollar çabuk yorulur.
*Fare ve klavyeye birbirlerine
yakın bir yerde ve aynı yükseklikte olmalıdır.
*Yazarken ve fare kullanırken
bileklerinizi düz tutun. Bileklerinizi yukarıya,
aşağıya veya yanlara bükmekten kaçının.
*Monitörün en üst kısmını
gözünüzün hizasına getirin
*Monitör parlaklığını orta seviyeye alın.
*Monitörün size olan
uzaklığı bir kol kadar olmalıdır
*Ekranı (varsa gözlüğünüzü de) temizleyin
*Ekran yazı tiplerini harfleri
rahat seçebileceğiniz boyuta alın.
*Klavye ve fare tuşlarına
hafif dokunuşlar yapın.
*Mola verin. Yazmaya ara verdikten sonra parmaklarınızı birbirine geçirin ve ellerinizi (parmaklarınızı dışa doğru açacak şekilde) ters çevirin.
*Gözlerinizi dinlendirmeyi ihmal etmeyin.


Emrullah DURMAN / doğruhaber